Als het kouder wordt, hebben we vaak zin in stevige winterse kost: stoofpotjes, pastaschotels, eenpansgerechten,… Maar die gerechten zijn rijk aan calorieën en niet altijd even gezond. Daarom vind ik het belangrijk om af te wisselen met smakelijke winterse salades.

Een winterse salade met peer, roquefort en spek
Een winterse salade met peer, roquefort en spek


Tijdens de zomer vind ik het makkelijk om gezond te eten, dan heb ik altijd zin in frisse salades en knapperige groenten. Maar eens het temperatuurniveau daalt, wordt dat voor mezelf altijd een beetje lastiger. Ik heb dan zelden zin in een koude salade op een regenachtige herfst- of winterdag. Toch probeer ik te experimenteren door salades te bereiden met een winterse toets.

Ik vind het dan ook belangrijk om daarbij echt vast te houden aan de ingrediënten van het seizoen. De tomaten zijn dan niet echt van de beste kwaliteit en ook zomerfruit staat een beetje gek in een wintersalade.

Een lekker slaatje van spinazie, sinaasappel en warme geitenkaas
Een lekker slaatje van spinazie, sinaasappel en warme geitenkaas


Een salade met mandarijnen of sinaasappels kan voor mij weer wel. Neem bijvoorbeeld deze originele salade met spinazie, sinaasappel en warme geitenkaas. De spinazie en de sinaasappel zorgen voor de nodige vitamineboost en de warme geitenkaas geeft toch dat gevoel van een hartig wintergerecht.

Een rode bietensalade met veldsla, courgette en rode poon
Een rode bietensalade met veldsla, courgette en rode poon


Of waarom eens geen salade met vis? Probeer deze rode bietensalade met veldsla, courgette en rode poon eens. Aardse winterse smaken die prima bij elkaar passen. Rode poon vind ik bovendien een fantastische vis waarmee je veel kanten uitkan.

Een lekker winterse salade met peer, walnoten en gorgonzola
Een lekker winterse salade met peer, walnoten en gorgonzola


Ook blauwe kazen vind ik zalig in een salade. De combinatie met peer blijf ik geweldig vinden. Maak een salade met peer, roquefort en spek of met peer, walnoten en gorgonzola. Ik durf de peertjes ook wel eens wat te karamelliseren met een klein beetje suiker. Dan serveer ik ze warm bij de salade en smelt de blauwe kaas er heerlijk bij. Lauwwarme salades vind ik beter passen in de winter. Zo’n salade doet me het koude winterweer weer helemaal vergeten!