Klaar voor een weekje vol folklore en smullen? Carnaval wordt gevierd op vele plekken in de wereld, al zijn er lokale verschillen, zelfs in België! In Wallonië zijn er heel wat andere tradities, personages en gebruiken, samen met onze collega Estelle kijken we eens mee over de (taal)grens!

Carnaval start traditioneel op Aswoensdag, die het begin van de Vasten aanduidt, al zijn er ook vieringen halverwege de vastenperiode (Laetare). Op verschillende plekken in Wallonië worden vreugdevuren aangestoken, om het einde van de winter te vieren. Waalse carnavals staan bekend om hun unieke folkloristische figuren, zoals de 'Gilles' die in de stad Binche optreden. Ze dragen opvallende hoeden en maskers en gooien met sinaasappels! In Andenne dan weer, worden teddybeertjes van het balkon van het stadhuis gegooid, wie er eentje vangt, heeft een geluksbrenger in handen. Leuk om eens in de tradities te duiken, en misschien zelf een optocht bij te wonen. 

En wie ons kent, vinden we het nog leuker om de culinaire tradities onder de loep te nemen. Samen met collega Estelle van Foodbag ontwikkelden we een gerecht met boudin. Estelle: "Ter gelegenheid van Carnaval hebben we een echte feestklassieker in een nieuw jasje gestoken: de boudin-sandwich. Onze versie combineert witte pens met gekaramelliseerde uien in een sausje van Luikse siroop – allemaal producten van eigen bodem! Gemakkelijk om klaar te maken en perfect voor drukke dagen vol dansen en vieren, en ook ideaal om de kleine honger te stillen na een avondje feesten. Geniet van Carnaval!



Dinsdag: Luikse balletjes met geroosterde aardappelen en boontjes


Luikse balletjes met geroosterde aardappelen en boontjes
Een klassieker van over de taalgrens: Luikse gehaktballetjes in een heerlijke saus met Luikse siroop. Daarbij komen gestoofde sperzieboontjes met sjalot en geroosterde aardappelen. Een eenvoudige combinatie die o zo lekker smaakt! Bekijk recept



Woensdag: Zoete aardappelfrietjes met scampi, spitskool en bang bang-saus



Foodbagchef Caroline: "Heb je al van bang bang-saus gehoord? Het is de exotische, pittige variant op cocktailsaus. Heerlijk bij dit kleurrlijke gerecht. En je haalt er een beetje de tropen (en de Braziliaanse samba?) mee in huis tijdens de winter." Bekijk recept of bestel bij Foodbag. 



Donderdag: Tostada met Buffalo style bloemkool, kikkererwten en rode kool



Foodbagchef Caroline: "Ik hou ervan om veggie of vegan versies te bedenken van klassiekers, zoals van Buffalo chicken. Ik gebruik geroosterde bloemkool in de plaats van kip en voorzie een heerlijke, sticky, pittige saus." Bekijk recept of bestel bij Foodbag. 



Vrijdag: Mexicaanse maaltijdsoep met kip en rijst


Mexicaanse maaltijdsoep met kip en rijst
Ontdek de befaamde Mexicaanse 'sopa de lima', een heerlijk vullende maaltijdsoep met kip, rijst, tomaat, avocado, koriander en limoensap natuurlijk. Bekijk recept



Weekend: feestelijke pannenkoekjes


Schattige pannenkoeken
Leuk Carnavalsprojectje met de kinderen: maak eens schattige pannenkoeken! Een beer, een katje, een rups, een zonnetje of een varkentje, welke gaan jullie maken? Of kan je zelf ook nog leuke vormpjes bedenken? Je kan kant-en-klare pannenkoeken uit de supermarkt gebruiken, of ze zelf bakken! Bekijk recept