We houden van lokale gerechten met een verhaal. En als we dan in eigen land gaan kijken, dan is Gentse waterzooi wel hét streekgerecht bij uitstek. De oorsprong van waterzooi gaat terug tot de Middeleeuwen. In Gent was er een watermolen en een watermolenbrug. In de vaart tussen die twee was het gemakkelijk om zoetwatervis te vangen. Met de stukken vis (zode, zieden = ‘kooksel van vis’) werd een soep of stoofpotje gemaakt met groenten en aardappelen. Kwabaal was een populaire vissoort in het stoofpotje. Het werd het lievelingsgerecht van keizer Karel V, die geboren is in Gent.

Tot vandaag is het een populair gerecht, al wordt het ook vaak klaargemaakt met kip. Welke versie heeft jouw voorkeur? Met kip of met vis? Of heb je zin in een verrassende variatie? Wat denk je van een originele variatie met een Brits kantje? Ontdek de lekkere recepten voor deze klassieker op 15gram.be!

Gentse Waterzooi met kip

Gentse Waterzooi met kip
Een klassieke bereiding van deze klassieker. De kip wordt eerst gepocheerd in bouillon. Wortel, selder, prei en aardappelen worden samen gestoofd en daarbij komt dan de kip en de bouillon. Een tijdje laten pruttelen en dan binden met een 'liaison'. Overheerlijk! Bekijk recept

Waterzooi met vis en peterselieaardappelen

Waterzooi met vis en peterselieaardappelen
Ga jij voor de échte klassieker met vis? Goed nieuws, dit gerecht kan je deze week bestellen bij de 15gram Foodbox! Heerlijke verse vis van topkwaliteit, gestoofde groentjes in een zalig sausje en daarbij lekkere gekookte aardappelen met peterselie! Ben je al aan het watertanden? Reserveer deze topper dan snel voor foodbox!

Waterzooi fish pie

Waterzooi fish pie
Een echte Vlaamse klassieker 'meets' een Britse topper! We maken een fish pie met Gentse waterzooi van vis met groentjes en saus en een heerlijk smeuïg laagje aardappelpuree erbovenop. Het paneermeel zorgt voor een krokant korstje. Origineel en super lekker, zo hebben we het graag bij 15gram! Bekijk recept