Eindelijk, de zomer is in aantocht! Daar word ik elk jaar weer oprecht gelukkig van. Of je nu vakantie hebt of niet de zomer doet altijd denken aan leuke barbecues, etentjes met vrienden, uitstapjes en lange gezellige avonden. Sinds een paar jaar maak in een lijstje op om het weemoedige gevoel aan het einde van de zomer tegen te gaan. Dan kan ik pas echt tevreden terugkijken op de zomer en alle leuke dingen die ik gedaan heb. Ook in de keuken zijn er elk jaar weer nieuwe zomerse recepten die ik wil uittesten. Ik zet deze 5 toppers alvast bovenaan op mijn lijstje:
1. Maak zelf ijs
De zomer is voor mij onlosmakelijk verbonden met ijsjes. Ik vind het heerlijk om de beste crèmeries te testen en op zoek te gaan naar de meest originele ijssmaken. Zo is het geweldig om daar dan nadien zelf mee aan de slag te gaan. Dit recept voor een tropische sorbet vind ik bijvoorbeeld erg lekker. Of zelf ijswafels met framboos maken, hoe zalig is dat? Heerlijk nostalgisch!
2. Hou een tropische cocktailavond
De heerlijke zon, zwoele avonden en swingende vibes brengen mij helemaal in de stemming voor een tropische cocktailavond. Laat je vrienden elk wat ingrediënten meebrengen en experimenteer er samen op los. Enkele favorieten? Een klassieke cosmopolitan of een blueberry daiquiri.
3. Hallo zomerfruit!
Zalige zoete aardbeien, bessen, nectarines,.. een van de fijnste dingen aan de zomer is ongetwijfeld de grote variatie aan seizoensfruit. Heerlijk om zo te eten of om mee te koken. Maak bijvoorbeeld een salade van aardbei, watermeloen en munt of een panna cotta met rode vruchten.
4. Bij de BBQ
De eerste barbecue van het jaar smaakt altijd het beste. Het allerleukste aan een barbecue vind ik de gezelligheid van lekker samen te koken, het vlees of de vis te grillen en ondertussen bij te kletsen. Dat hoeft allemaal niet ingewikkeld te zijn. Enkele simpele salades maken elke barbecue tot een groot succes. Maak bijvoorbeeld een pastasalade met zongedroogde tomaten of een traditionele coleslaw.
5. Ode aan de classics
Elke zomer maak ik ook zo’n goeie oude klassieker. Een traditioneel recept uit de Franse of Italiaanse keuken bijvoorbeeld. Daarbij denk ik dan aan een ratatouille of een bouillabaisse.