Soms hebben we nood aan gewone alledaagse kost. Een smaakvolle stoemp kan dan echt smaken. Maar je kan je eenvoudige gekookte aardappelen ook omtoveren tot een verfijnde puree, en plots heb je de basis voor een feestmaal! Wij zetten de grote verschillen en bereidingstips op een rijtje en tonen je de lekkerste recepten.

Een lekkere andijviestoemp met walnoten
Een lekkere andijviestoemp met walnoten


Stoemp, ook wel stamppot genoemd, wordt gemaakt met aardappelen en groenten. Vaak worden er wat stukjes stoofvlees, spekjes of worst aan toegevoegd of erbij geserveerd. De mengeling van groenten en aardappelen wordt dan in grove stukken gesneden en eerst gekookt, dan vaak een beetje gestoofd en ‘gestoempt’. Voor een stoemp gebruik je best bloemige of zachtkokende aardappelen zoals een Irène of Desiree maar ook een iets vastere aardappel als een Bintje kan perfect. Stoemp wordt meestal gemaakt met wortelen, kolen, prei, andijvie of spinazie. Deze andijviestoemp met walnoten is bijvoorbeeld heerlijk winters! Of wat denk je van een echte klassieker voor jong en oud? Met wortelstoemp met spekjes en chipolata scoor je gegarandeerd!

Wortelstoemp met spekjes en chipolata
Wortelstoemp met spekjes en chipolata, deze week in de 15gram Foodbox!


Maar stoemp kan ook met zuiderse groenten zoals broccoli, courgettes, gepelde rode paprika's of aubergines. Zo brengt deze paprikastoemp met tonijnsteak je meteen in vakantiestemming. Zorg ervoor dat je de groenten en de aardappelen mooi gaar kookt maar niet te fijn stoempt want de rustieke structuur is nu net wat stoemp stoemp maakt!

Paprikastoemp met tonijnsteak
Paprikastoemp met tonijnsteak

Stap voor stap


Kook de aardappelen apart gaar in gezouten water gedurende 20 minuten, giet ze af en plet ze. Een snufje nootmuskaat en een flinke klont boter, peper en zout zijn onontbeerlijk!

Wok of stoof dan wat groenten in een beetje vetstof met eventueel wat room. Voeg de groentemengeling nadien toe aan de aardappelen en plet het geheel nog wat met een pureestamper. Omdat de aardappelstoemp enkele dagen houdbaar is in de koelkast, is dit een ideaal gerecht dat snel klaar is op een weekdag. Je hoeft dan enkel de groenten te bereiden, ze te mengen met de aardappelstoemp en klaar!

Een lekkere rodekoolstoemp met gehaktballetjes
Een lekkere rodekoolstoemp met gehaktballetjes


Stoemp kan ook als bijgerecht bij een stukje vlees of vis. Of wat dacht je van een originele rodekoolstoemp met gehaktballetjes? Stoemp wordt vaak bekeken als een banaal gerecht maar kan ook echt gastronomisch zijn. Je kan het zelfs eten met een edele producten als garnalen, mosselen en kreeft. Probeer bijvoorbeeld deze bloemkoolstoemp met garnalen en bieslook eens.

Bloemkoolstoemp met garnaaltjes en bieslook
Bloemkoolstoemp met garnaaltjes en bieslook

Fijne puree


Puree is eigenlijk het verfijnde broertje van de stoemp. De textuur is smeuïg en zalvig. Bij puree worden de aardappelen eigenlijk fijner geplet zodat het zetmeel goed vrijkomt en er een mooie gebonden puree ontstaat. Voor een echte fijne puree wordt er een passe-vite gebruikt. Hierdoor wordt de puree heel fijn gemalen en blijven er geen stukjes achter. Een hele fijne puree noemt men ook wel een mousseline. Deze aligot is bijvoorbeeld zo'n verfijnde, romige aardappelpuree, geserveerd met boerenworst en een andijviesalade.

Deze aligot is een verfijnde puree met boerenworst en lauwe andijviesalade
Deze aligot is een verfijnde puree met boerenworst en lauwe andijviesalade


Nog meer inspiratie? Bekijk onze lekkerste recepten voor stoemp en puree!