Sommige dingen doe je nu eenmaal beter zelf. Crackers maken is daar een goed voorbeeld van. Maar eerlijk is eerlijk: het is toch vele makkelijker om gewoon een pak crackers te kopen in de winkel? Jammer genoeg vind ik deze vaak te prijzig of blijken ze toch niet zo gezond te zijn als de verpakking doet uitschijnen. Maar om daarom nu zelf crackers te maken? Wie heeft daar nu tijd voor? Ik niet, althans alvorens ik mijn keuken in dook en drie verrassende, snelle en lekkere crackerrecepten ontdekte. Hier komt zelfs geen deeg kneden aan te pas!

Zadencrackers


Lekker makkelijke zadencrackers

Deze zadencracker is het beste bewijs dat crackers maken echt geen tijd kost. Je kiest enkele zaden en pitten, zet ze onder water zodat ze het vocht kunnen opnemen en stort ze na een halfuurtje uit op een bakplaat. Even de oven in en ze zijn klaar om verorberd te worden. Geen gekneed en deeg die moet rijzen en vooral geen berg afwas en kleverige deegvingers. Ik eet de crackers het liefst met wat hummus of een schijfje avocado, maar ook zonder iets op zijn ze overheerlijk!

Naast het feit dat deze zadencrackers erg lekker en snel klaar zijn, barsten ze ook nog eens van gezonde voedingstoffen. Ik heb gekozen voor een mix van lijnzaad, sesamzaad, pompoen -en zonnebloempitten. Elk zaadje en pitje heeft zo zijn gezondheidsvoordelen. Lijnzaad is bijvoorbeeld erg goed voor je hart, bloedvaten en stoelgang. Pompoenpitten zitten dan weer boordevol vitaminen en mineralen. Zonnebloempitten genieten ook van deze voordelen en zijn daarnaast ideaal als detox-middel. Sesamzaad tenslotte, ook wel bekend als het oerzaad, is een prima anti-oxidant die net zoals zijn broertjes en zusjes ook een vitaminebom is.

Sesamcracker


Lekker zoete sesamcrackers

Voor deze cracker heb je maar vier ingrediënten nodig, wat het dus zeer goedkoop maakt. Ik koop mijn zaden en pitten trouwens altijd in de Turkse of Marokkaanse supermarkt, omdat ze hier aanzienlijk minder kosten en in grotere hoeveelheden verkocht worden. Deze sesamcrackers zijn lekker knapperig en zoet. De rijststroop vervangt de suiker en zorgt samen met de kokosolie voor de binding. Heerlijk als tussendoortje! Ook hier komt geen deeg kneden aan te pas. Je moet enkel de zaadjes roosteren, de stroop en kokosolie opwarmen en alles mengen. Stort uit op een bakplaat en deze sesam snaps zijn klaar om de oven in te gaan!

Speltcrackers met maanzaad
Mocht het toch kriebelen om met deeg aan de slag te gaan, dan zijn deze speltcrackers een must-make! Ook hiervoor heb je amper ingrediënten nodig. Ze zijn gemaakt van speltmeel en afgewerkt met grof zeezout en maanzaad.

Maanzaad is trouwens een zeer interessant zaadje. Wist je dat het in sommige landen verboden is om de plant in je tuin te kweken? De in het wild-voorkomende soorten zouden een piepklein beetje verdovend middel bevatten, waardoor ze in grote hoeveelheden verwerkt kunnen worden in hard-drugs. Maar geen nood, het maanzaad dat te koop is in de winkel is vooral erg gezond. Het beschikt over veel vitaminen en gezonde, enkelvoudige vetzuren die bevorderlijk zijn voor het hart en brein.

Crackers for the win


Welke cracker je ook maakt, het is sowieso een gezondere keuze. De crackers die je in de winkel vindt zitten vol E-nummers en bewaarmiddelen en zijn zoals eerder gezegd vaak prijzig. En zeg nu zelf: er is toch niet leukers dan je eigen baksels te creëren, wetende dat je er alleen maar baat bij hebt?