Geen harde noot om te kraken
Walnoten gebruiken in recepten is helemaal niet zo moeilijk. Als lunch, voorgerecht, hoofdgerecht of dessert, met dit nootje scoor je! Tijdens een Indian Summer, wanneer de zon nog genoeg warmte geeft om buiten te lunchen, kies ik steevast voor een salade met peer, walnoten en gorgonzola of voor een pastasalade met romanesco en walnoten. Ons lichaam heeft nog geen nood aan warme winterkost en waarom zouden we ons dan volproppen met zware sauzen, als het met lichte lunches ook nog lukt?
Als de noot het hoogst is…
Wordt het weer wel grimmiger, ook dan zijn walnoten weldoeners. Zoals in deze andijviestoemp met walnoten, spekjes en rookworst. Nog zo’n winters gerechtje met naast de walnoot ook witloof, die andere Belgische trots, in de kijker, is het witlooftaartje met roquefort. Is het jullie ook al opgevallen dat in veel gerechten de walnoot gecombineerd wordt met kaas? De aardse smaak van de walnoot gaat wonderwel samen met de vettigheid van (blauwschimmel)kaas.
Eindigen met een positieve noot
En ook om een maaltijd af te sluiten, zit je goed met (wal)noten. Dat doe ik vaak en graag met de klassieker onder de wintersportklassiekers: de appelstrudel. Bolletje ijs erbij en ik zou mij zo op de Oostenrijkse skipistes kunnen wanen. Ook al kom/kwam ik er nooit. Ik ben een zonneklopper, remember?