We hoeven Stefanie Baert van Foodlove - aka de Traybake-queen - vast niet meer aan jullie voor te stellen? Vorig jaar deden we al een feature rond haar Traybake e-book, en dat boek was zó goed en praktisch, dat er wel een (nog uitgebreidere!) print-versie van moest komen! De uitgevers van Pelckmans zagen dat ook, en nu is het eindelijk zo ver: het prachtige kookboek "Traybakes - Snel en gezond koken op de bakplaat" ligt overal in de winkel!

Bij een traybake schik je alle ingrediënten samen op de bakplaat - ja, zelfs ook pasta of rijst - en bak/rooster je alles samen in de oven. Gemakkelijk, weinig werk (en weinig afwas, yay!) en vooral ook heel erg lekker. Maar hoe komt het nu eigenlijk dat groenten en andere ingrediënten zó lekker zijn als ze geroosterd worden?
Umami
Daar geeft Stefanie in Traybakes ook antwoord op! De ingrediënten van een traybake worden in de oven heerlijk goudbruin geroosterd. Ze zijn krokant aan de buitenkant, sappig aan de binnenkant en boordevol umamismaak (dat is de intens hartige smaak van onder andere Parmezaanse kaas en gebakken vlees, die je ook krijgt door iets te grillen of te roosteren).
Bijna elk ingrediënt is lekkerder wanneer je het roostert in de oven. Roosteren voegt zoveel meer smaak toe dan wanneer je iets kookt, stoomt of stooft. Zelfs venkel, spruitjes of witloof vallen in de smaak bij moeilijke eters wanneer ze lekker geroosterd zijn.
Ook bepaalde pastagerechten, die je perfect in één kookpot zou kunnen maken, zijn toch net dat tikkeltje lekkerder wanneer ze in de oven worden bereid. Het contrast tussen de zachte en smeuïge pasta in het midden en de krokante randjes in de hoeken van de ovenschaal is gewoon geweldig!

Ovenstand
Wil je de ingrediënten van een traybake kort en krachtig roosteren, zodat ze in korte tijd knapperige goudbruine randjes krijgen, zonder binnenin overgaar te zijn? Kies dan voor hete lucht. Deze ovenstand is interessant voor ingrediënten die snel garen door hun hoge vochtgehalte, zoals courgettes, paprika's en groene mini-asperges, of omdat ze klein gesneden zijn, zoals pompoenblokjes en wortelschijfjes.
Zelf testen?
Jawel, we mogen ook een heerlijk recept delen uit 'Traybakes': Loaded groenten met pico de gallo. Dan kan je het alvast zelf eens uitproberen! Smaakt dat naar meer? Haal vooral dit prachtige kookboek zelf in huis! Of haast je naar onze instagrampagina, want daar loopt momenteel een wedstrijd om een exemplaar te winnen, met dank aan Uitgeverij Pelckmans, veel succes!