We gaan hier even een umami-bommetje droppen, dít moet je altijd in je voorraadkast hebben: een blikje opgelegde ansjovis! Deze kleine, zoute visjes zijn een belangrijk ingrediënt in de Mediterraanse keuken en kunnen zowel als hoofdingrediënt of als smaakmaker dienen. De unieke smaak van ansjovis voegt een diepe umamismaak toe aan gerechten. Zelfs al ben je niet zo'n fan van de smaak en textuur van ansjovis, je kan ze toch gebruiken om immens veel smaak aan een gerecht toe te voegen. Zo gebruiken Italianen vaak enkele ansjovisfilets bij het begin van de bereiding van een saus. Verhit olijfolie en voeg enkele filets toe. Ze zullen als het ware smelten in de olie, en je bent vertrokken met een gerecht met enorm veel smaak! Denk maar aan de bekende puttensca-saus: de zoute en intense smaak van ansjovis past perfect bij de pittige tomatensaus en geeft het gerecht een heerlijke diepgang.


Spaanse furie


Ook in de Spaanse keuken wordt ansjovis vaak gebruikt. Tapas zoals boquerones, gemarineerde ansjovisfilets, zijn een populaire delicatesse. Deze worden vaak geserveerd met knapperig brood en een frisse aioli. Daarnaast worden ansjovisfilets ook gebruikt in de beroemde Catalaanse saus, romesco, die veel wordt gegeten bij gegrilde groenten en visgerechten, heerlijk!


Umami trip naar Azië


In Aziatische landen, zoals Japan en Zuid-Korea, worden de kleine visjes vaak gedroogd en gebruikt als smaakmaker in soepen, sauzen en stoofpotjes. Het toevoegen van gedroogde ansjovis aan bouillon geeft een rijke en hartige smaak aan gerechten, en het wordt vaak gebruikt in Koreaanse kimchi voor extra umami.


Hail Caesar-dressing!


Ansjovis is ook een misschien niet zo bekende aanwezige in een wereldberoemde saus: Caesar dressing! Wil je zelf eens proberen om de beste Caesar dressing te maken? Wel goed nieuws, want je kan deze week bij onze partner foodbag.be een pasta met kip en ansjovis bestellen, héérlijk!


De recepten




Gestoomde groene asperges met ansjovis-citroenboter en gerookte zalm


Gestoomde groene asperges met ansjovis-citroenboter en gerookte zalm
Een heerlijk origineel en fris gerecht met gestoomde groene asperges, een verrassende boter met ansjovis en citroen, die als een sausje over de asperges smelt en gerookte zalm. Het perfecte lente-voorgerecht! Bekijk recept



Pizza Napoletana met ansjovis, olijven en kappertjes


Pizza Napoletana met ansjovis, olijven en kappertjes
Of Pizza Romana? Beide namen circuleren voor deze pizza met ansjovis, olijven en kappertjes. Eén ding is zeker: hij zal smaken en is eenvoudig te bereiden! Bekijk recept



Pissaladière


Pissaladière
Pissaladière is een hartige taart uit Nice, klassiek belegd met gekaramelliseerde uien, ansjovisjes, look en zwarte olijven. Een heerlijk Zuiderse hartige hap! Bekijk recept



Spaghetti alla puttanesca


Spaghetti alla puttanesca
Dé bekende pasta puttanesca, die zijn heerlijke smaak dankt aan de gezouten visjes. Moet je zelf eens maken! Bekijk recept



Gegrilde groenten met burrata en salsa verde


Gegrilde groenten met burrata en salsa verde
Op zoek naar een feestelijke groentebereiding om op de barbecue te maken? Dit gerechtje met gegrilde plakjes aubergine en courgette gecombineerd met een romige burrata is misschien net wat je zoekt. Het geheel bedruppelen we met een kruidige salsa verde. Een heerlijk zomerse smaakbom. Bekijk recept



Caesar pasta met kip en ansjovis, komkommer en ijsbergsla


Caesar pasta met kip en ansjovis, komkommer en ijsbergsla
Klassiekers een twist geven, daar houden we van. We maken van de wereldberoemde caesarsalade een (binnenkort legendarische) pastaversie. Ons geheim? De dressing van yoghurt, Gran Moravia en ansjovis. Boordevol smaak en toch lekker licht. Mmm! Zin in? Bestel deze week bij foodbag.be!