Sinds kort ben ik fan van filodeeg. Het zijn flinterdunne vellen, die gemaakt zijn van meel, water en olie. Het is een gezond(er) alternatief voor bladerdeeg, omdat er 17% minder vet in zit. Oorspronkelijk komt filodeeg uit het Midden-Oosten en wordt het zowel gebruikt voor hartige als zoete gerechten. Maar hoe gebruik je deze grote, witte vellen nu?

Lekkere aubergine- en proscuittorolletjes in filodeeg
Lekkere aubergine- en proscuittorolletjes in filodeeg


De werkwijze is steeds hetzelfde: bestrijk ze met olijfolie, vouw toe en bak krokant in de oven of een hete koekenpan. Filodeeg wordt in de meeste supermarkten verkocht, maar mijn voorkeur gaat uit naar de grote rollen die ze verkopen in de Turkse buurtwinkel. Deze zijn aanzienlijk goedkoper en hebben een perfecte grootte. De vellen blijven lang goed en je kan ze ook makkelijk invriezen. Let wel op, filodeeg is zeer fragiel, en moet je dus met de juiste voorzichtigheid behandelen. Scheurt je blad toch? Dan kan je een extra blad gebruiken, met een extra laagje olie ertussen.

In dit 'filodeeg menu' gebruik ik filodeeg als eetbaar en smakelijk ‘inpakpapier’, om leuke pakketjes te maken. Laat je volledig gaan!

Lekkere hapjes in filodeeg


Deze hapjes zijn ware smaakbommetjes, die je in een handomdraai op tafel tovert. Ik maak een veggierolletje met aubergine en een prosciuttorolletje met tapenade. Voor iedereen wat wils dus! Je kan de rolletjes op voorhand maken, zodat je ze maar in de oven te schuiven hebt. Een ideale opener voor een geslaagd aperitief!

Serveertip: snijd de rolletjes in plakjes en prik op een tandenstoker.

Ontdek het volledige recept voor de aubergine- en proscuittorolletjes hier. 

Geitenkaaspasteitje


Een geslaagd voorgerecht is voor mij een lichte hap, die tegelijkertijd ook lekker en snel te bereiden is. Deze pasteitjes zijn dat zeker en vast! Ze zijn gevuld met gegrilde puntpaprika, appel, spekjes en geitenkaas. Fris, gezond en vooral niet te zwaar. Ik serveer dit pasteitje op een knapperige rucolasalade, afgewerkt met geschaafde amandelen. Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn, toch?

Serveertip: snijd ze diagonaal doormidden.Bekijk het volledige recept voor het geitenkaaspasteitje hier. 

Knapperige vis op Italiaanse wijze


Dit gerecht is overhéérlijk. Niet meteen een klassiek gerecht, maar het is wel superlekker. Hiermee zal je jouw gasten aangenaam verassen, zeker ook de dag nadien als ze op de weegschaal staan! Je kan het vergelijken met een vispapillot, maar dan eentje waarvan je de verpakking kan opeten, en laat nu net dat laatste ‘de’ smaakmaker van het gerecht zijn! De filodeeg is op smaak gebracht met zeste van citroen, olijfolie en basilicum, gewoonweg heerlijk! Geserveerd met trostomaatjes uit de oven, lekker gekruide aardappelpartjes en een fris mierikswortelsausje. Smakelijk!Ontdek het recept voor deze knapperige vis op Italiaanse wijze hier. 

Knapperige tiramisu


Als afsluiter, een klassieker, maar uiteraard in een filodeegjasje…Bekijk het recept voor de knapperige tiramisu hier.