Varkensvlees is bijzonder geliefd en smaakvol vlees waar je erg veel kanten mee uit kan. Denk maar aan spek, charcuterie, ribbetjes, bloedworst of gehakt. Het heeft de reputatie van redelijk vet vlees te zijn maar dat is volledig afhankelijk van het stuk. Varkenshaasje of mignonettes zijn bijvoorbeeld wel magere stukken die perfect in een gezond dieet passen. Deze week laten we ons inspireren door recepten van over de hele wereld en van bij ons met varkensvlees in de hoofdrol.

Wij hebben een bijzondere voorliefde voor pulled pork, een delicatesse met een nederig begin in het Amerikaanse zuiden. Het ontstond bij de armere bevolking die zich enkel de goedkope taaiere stukken varkensvlees kon veroorloven. Om van die stukken te komen tot een zachte en sappige heerlijkheid, is veel geduld en tijd nodig. De kunst zit hem in lang marineren en traag laten garen. Slow cooking zoals dat heet. Ondertussen is pulled pork terecht een ontzettend populaire specialiteit geworden en de bereiding ervan tot een ware kunst verheven. Heb je een beperkt budget maar wel wat tijd? Dan is een broodje pulled pork een absolute winnaar op elke barbecue! Een plezier om te bereiden.

Probeer het eens en misschien word jij ook een echte pulled pork fanaat!

Spinaziestoemp met varkenslapjes en uiensaus

Spinaziestoemp met varkenslapjes en uiensaus
Een lekkere spinaziestoemp met gebakken varkenslapje en een heerlijk uiensausje. Maak een kuiltje in je spinaziestoemp om de uiensaus in te gieten, pure nostalgie! Bekijk recept

Varkensspiering met blackwellsaus

Varkensspiering met blackwellsaus
Varkensspiering is een heerlijk stukje vlees dat wat vaker op tafel mag. Heerlijk in combinatie met blackwellsaus, op basis van pickles. Daarbij komen gekookte patatjes en peperige waterkers. Wat een zalige maaltijd! Bekijk recept

Schnitzel met aardappelsalade

Schnitzel met aardappelsalade
Een echte klassieker uit de Oostenrijkse keuken: schnitzel! We paneren zelf varkenslapjes en bakken die mooi krokant in de pan, met daarbij een aardappelsalade. Bekijk recept

Rucolastoemp met varkenshaasje en graanmosterdsaus

Rucolastoemp met varkenshaasje en graanmosterdsaus
Een zalig mals stukje varkensvlees met graanmosterdsaus en een mediterraans geïnspireerde stoemp met rucola en pijnboompitten. Genieten! Bekijk recept

Varkenshaasje met paprikasaus en rijst

Varkenshaasje met paprikasaus en rijst
Een simpele, smaakvolle, doordeweekse schotel, dit sappig varkenshaasje met paprikasaus. Voor de saus haalden we onze inspiratie bij Hongaarse goulash, maar dan in een snelle versie. Daarbij komt nog fluffy rijst, past er perfect bij! Bekijk recept

Pittige broodjes met pulled pork

Pittige broodjes met pulled pork
Pulled pork is heerlijk mals varkensvlees met een pittig zoete smaak. Serveer op een broodje met eventueel wat gepekelde komkommer en een pikant sausje! Bekijk recept

Mexicaanse rijst met varkenssatés

Mexicaanse rijst met varkenssatés
Mexicaanse rijst is rijst die in een heerlijke tomatensaus wordt gegaard. Resultaat is een heerlijk sappige en smaakvolle rijstschotel. Moet je proberen! Bekijk recept

Varkensblokjes zoet-zuur met bulgur

Varkensblokjes zoet-zuur met bulgur
Een fusiongerechtje tussen het Midden-Oosten en het Verre Oosten, deze zoet-zure varkensblokjes met bulgur erbij. Zin in? Deze topper vind je deze week in de 15gram Foodbox!

Bahn mi bowl met varkensgehaktballetjes

Bahn mi bowl met varkensgehaktballetjes
Ken je het Vietnamese 'bahn mi' broodje? Een typische lunch met een krokant stokbroodje gevuld met vlees, knapperige groenten en kruiden. We maakten een originele variatie in een bowl met rijst en varkensgehaktballetjes. Minstens even lekker en goed vullend. Dit moet je proeven! Bekijk recept

Pittige sobanoedels met varkenshaasje

Pittige sobanoedels met varkenshaasje
Voor dit gerecht deden we onze inspiratie op in de Aziatische keuken. Zij weten als de beste hoe je een smaakvol en licht gerecht in 'no time' op tafel zet. Bekijk recept