‘Flam - watte?’ Flammkuchen, flammekueche of tartes flambées zijn een soort kruising tussen pizza’s en quiches uit de Elzas. Ze worden belegd met allerlei lekkers en winnen sinds kort ook bij ons aan populariteit.

Flammkuchen met spek en uien
Flammkuchen met spek en uien


Flammkuchen komen oorspronkelijk uit de Elzas, de Palts en Baden. Ze zien eruit als pizza’s en worden op vrijwel dezelfde manier bereid, maar zijn toch is het iets helemaal anders. In het Frans worden ze ook wel ‘tartes flambées’ genoemd. Een klassieke Flammkuchen bestaat uit een dunne bodem van brooddeeg belegd met zure room (crème fraiche), uien en spek. Tot de opkomst van de pizza in de jaren ’60 was de tarte flambée een gerecht dat vooral op het platteland gegeten werd, nadien won het ook elders aan populariteit. Traditioneel wordt tarte flambée gebakken in een houtgestookte oven, daaraan dankt de tarte flambée (taart gebakken in vlammen) dan ook haar naam.

Tegenwoordig vind je bij ons ook wel eens flamkuchen op de kaart. Ze worden vaak geserveerd als hapje bij het aperitief of als hartige lunch. Maar eigenlijk kan je flammkuchen ook heel makkelijk zelf maken. Ga voor klassiek of experimenteer met allerlei soorten lekker beleg!

Variaties op de klassieke flammkuchen


Er bestaan tal van variaties op het klassieke recept met zure room voor flammkuchen.

De standaardvariaties zijn:

  • Gegratineerd: met gruyère kaas

  • Forestière: met champignons

  • Munster: met munster kaas

  • Zoet: deze versie van de tarte flambée bestaat uit een dunne deegbodem belegd met appeltjes, kaneel en wordt soms geflambeerd met calvados.


Flammkuchen met peer en roquefort
Flammkuchen met peer en roquefort


Naast de standaardvariaties kan je zelf naar hartenlust experimenteren met allerlei toppings. Leg er eens wat gerookte zalm op of ga voor een flammkuchen met peer met roquefort. Wees creatief!