Er zijn weinig ingrediënten die de laatste jaren aan zoveel populariteit gewonnen hebben als havermout. Havermout is overal: in de hippe ontbijtbar, in je gezonde kookboek en bij je ontbijt.

Heerlijke havermoutpap met abrikozen en amandelschilfers
Heerlijke havermoutpap met abrikozen en amandelschilfers


Havermout werd tot enkele jaren geleden als ouderwets en voorbijgestreefd beschouwd. Nu is het een van de hipste ingrediënten van het moment. Haast elke koffiebar of trendy ontbijtplek biedt je een ruime keuze aan havermoutgerechten. Het wordt eigenlijk bereid uit de graansoort haver. De hele haverkorrels worden gewassen, gepeld en dan verhit. Nadien worden de granen platgewalst tot een soort van vlokken.

Havermout is van nature glutenvrij en daardoor erg populair bij mensen met een glutenallergie. Het is ook lief voor de lijn en zorgt voor een lang verzadigd gevoel. Het zit vol trage koolhydraten die langzaam energie vrijgeven waardoor je niet snel opnieuw honger zult hebben. Probeer als snack eens havermoutkoekjes, ze zullen in geen tijd je honger stillen en zijn nog superlekker ook!

Lekkere havermoutkoekjes om de honger te stillen
Lekkere havermoutkoekjes om de honger te stillen


Havermout is ontzettend veelzijdig en verkrijgbaar in verschillende varianten. Een populair gerecht is havermoutpap waarbij de havermout gekookt wordt in melk en vooral gegeten wordt als ontbijt. De traditionele havermout moet wel 15 minuten koken en vraagt dus veel tijd. Snelkokende havermout vraagt slechts 5 minuten kooktijd. Tegenwoordig vind je ook overal instant-varianten die voorgekookt zijn en daardoor heel snel klaar zijn.

Pannenkoeken van havermout
Pannenkoeken van havermout


Havermoutpap heeft op zich weinig smaak en kan wat flauw zijn. Lekkere smaakmakers zijn daarom een must. Havermoutpap met abrikozen en amandelschilfers is bijvoorbeeld heerlijk op een koude winterochtend. Tijdens de zomermaanden smaakt havermoutpap met bosbessen heerlijk fris en oppeppend.

Gezonde havermoutwafels
Gezonde havermoutwafels


Naast havermoutpap kan havermout ook gebruikt worden in allerlei andere toepassingen. Probeer bijvoorbeeld deze havermoutpannenkoeken eens, lekker met wat vers fruit en honing. Havermoutwafels zijn ook een gezondere variant op de klassieker, en erg lekker!