Supermalse steak, die maak je zo
1. Kies voor kwaliteit.
Het is beter om minder vaak steak te serveren, maar dan wel te kiezen voor de beste kwaliteit, al tel je daar dan wat meer voor neer. Vraag je slager naar ossenhaas, best prijzig, maar zoveel beter!
2. Breng je steak in de stemming voor de pan, door hem eerst een uurtje op kamertemperatuur te laten komen.
Deze regel geldt eigenlijk voor de meeste vleessoorten: als je het vlees recht uit de koelkast in de braadpan gooit, dan is het temperatuurverschil te groot, spant het zich op en wordt het taai.
3. Kijk niet op een gram boter
Een steak met saus en frietjes is geen light kost. Probeer dat er dan ook niet van te maken door te kiezen voor margarine. Alleen een flinke klont goede boter is de enige juiste manier om je steak in te bakken.
4. Kies voor de juiste pan!
Een Tefal of antikleefpan is uit den boze. Het vlees moet kunnen korsten… en die aanbaksels moet jij kunnen gebruiken als basis voor je saus. Let ook op de maat van je pan: zorg dat het vlees er net in past. Is je pan te groot, dan gaat er veel hitte verloren en brandt de boter aan…
5. Draaien en keren doe je niet
Heel veel mensen hebben de neiging om hun vlees (maar ook andere ingrediënten) veel te snel te keren. Wachten en geduld oefenen is de boodschap. Je keert in principe je vlees slechts 1 keer om. Hierna laat je het verder bakken tot je de gewenste bakwijze bekomt. Gebruik steeds een tang om je vlees te draaien. Prikken met een vork is not done.
6. Voor iedereen de perfecte cuisson
Hoe je je vlees gebakken wilt, dat hangt af van je persoonlijke smaak. Bij bleu is het vlees nog rauw vanbinnen, maar uiteraard is het wel warm (zie tip 2!). Kies je voor saignant, dan is het vlees nog wat bloederig. Bij à point is alle bloed verdwenen, maar het vlees blijft wel sappig. Een steak bien cuit is droog en helemaal doorbakken. Het vraagt wat oefening, maar na een tijdje heb je het wel onder de knie!