Steak tartaar hoort wat ons betreft helemaal thuis in de top 10 van de Belgische klassiekers. Een goede, versgemaakte tartaar met daarbij frietjes, een fris slaatje en mayonaise, dat is toch heerlijk?

Een klassieke steak tartaar, heerlijk!
Een klassieke steak tartaar, heerlijk!

De naam?


Als je je afvraagt waar de naam vandaan komt, steak tartaar, er zijn verschillende verhalen! Tartaar kan verwijzen naar het fijn snijden van ingrediënten. Of vroeger zou de gekende tartaarsaus ook bij het gerecht geserveerd worden. De saus is verdwenen, maar de naam is gebleven. Of misschien wel het leukste verhaal van al, alhoewel het waarschijnlijk niet waar is, is dat de Tartaren, een Turks/Mongools steppenvolk, lappen vlees onder het zadel van hun paard staken, om het zo malser te maken.

Je bestelt steak tartaar misschien ook regelmatig op restaurant, maar je kan hem evengoed zelf thuis klaarmaken. Deze week leveren we je alle ingrediënten bij onze 15gram Foodbox voor een hele lekkere steak tartaar. Met deze vuistregels zet jij ongetwijfeld een echte Belgische topklassieker op tafel!

De vuistregels  1. Vertrek altijd van heel vers kwaliteitsrundsvlees. Uiteraard zorgen we voor heerlijk en supervers rundsvlees als je de 15gram Foodbox bestelt.

  2. Snij al je garnituren zo fijn mogelijk: sjalot, augurkjes, krulpeterselie en de kappertjes.

  3. Snij je vlees eerst, tegen de draad in, in reepjes. Snij dan in fijne blokjes. Eventueel kan je je vlees dan nog wat fijner hakken, maar dat is niet echt nodig, als je blokjes al fijn genoeg zijn.

  4. Meng al je garnituren door het vlees in een kom, samen met een eierdooier en breng voorzichtig op smaak met peper, zout en extra vierge olijfolie. Proef nu heel goed, en breng extra op smaak. Je kan eventueel ook wat mayonaise, Worchestersaus of tabasco toevoegen. Het is belangrijk dat je heel goed blijft proeven, bij elke stap.

  5. Serveer met een frisse salade, mayonaise en verse (oven)frietjes. Genieten!


Ontdek hier ons originele recept voor steak tartaar. Of bestel gelijk een 15gram Foodbox, dan krijg je alle ingrediënten zo bij je thuis geleverd!

De variatie


Op zoek naar een lekkere variatie? Probeer eens een Italiaanse versie van deze klassieker, met basilicum, pijnboompitten, parmezaan, rucola, zongedroogde tomaten en rozemarijnaardappelen. Heerlijk zuiders!

Steak tartaar op Italiaanse wijze
Steak tartaar op Italiaanse wijze