Biefstuk met frietjes, dé geliefde plat van de Belg! Een overheerlijke combinatie die ons ook nauw aan het hart ligt. Een heerlijk mals stukje rundersteak met daarbij krokant gebakken frietjes (of ovenfrietjes, waarom niet?), een slaatje of lekkere gebakken groentjes en uiteraard een overheerlijk sausje! Ben je ook al aan het watertanden?

Deze klassieker bestellen we dan vaak ook op restaurant, maar we houden er evenveel van om lekker te gaan experimenteren in onze eigen keuken. Want wie 15gram een beetje kent, weet dat we al eens graag een 'klassieker met een twist' maken. Hierbij 6 variaties op de klassieke steak met frietjes. Voor welke versie ga jij?

1. Steak bearnaise met witloofslaatje en frietjes


 Steak bearnaise en witloofslaatje

We beginnen met een klassieker bij uitstek, steak friet met daarbij bearnaisesaus en een zalig witloofslaatje. In het witloofslaatje voegen we trouwens een geheim ingrediënt toe: een peer! Verrassend fris en een goed tegengewicht tegen het ietwat bittere van het rauwe witloof. Dit moet je proeven!

 

2. Tagliata met zoete aardappelfrietjes


Tagliata met geroosterde zoete aardappel

Tagliata is de Italiaanse versie van steak: sappige rosé gebakken rundsvlees met parmezaanschilfers, rucola en kerstomaatjes. Maar heb je het al eens geprobeerd met frietjes van zoete aardappel erbij? Een overheerlijke smaakcombinatie die je moet testen.

 

3. Lomo saltado met ovenfrietjes


Lomo saltado

Voor een volgende versie reizen we naar het zuiden van Amerika. Lomo saltado is een typisch gerecht uit Peru. Het zijn reepjes gemarineerde steak die worden roergebakken, en dan met lekker veel groentjes en heerlijke ovenfrietjes erbij.

 

4. Steak met gelakte aubergine en aardappelwedges


Steak met gelakte aubergine en aardappelpartjes


Niet de steak maar de aubergine is de ster van deze maaltijd! De stukjes aubergine worden eerst gemarineerd, dan gebakken en 'gelakt' met de marinade, waardoor ze mooi karameliseren. Daarbij komen nog krokante aardappelwedges uit de oven en een lekkere sojasausmayonaise. Een waar feestmaal!

 

5. Steak met pastinaakfrietjes en waterkerssalade


Steak met pastinaakfrietjes en waterkerssalade

Wie zegt dat frietjes altijd van aardappelen gemaakt moeten worden? Proef het zelf maar eens met frietjes gemaakt van pastinaak! Lekker gezond en overheerlijk in combinatie met de steak!

 

6. Steak tartaar met frietjes


Steak tartaar met ovenfrietjes

En een laatste die we zeker niet in dit lijstje mogen vergeten, is steak tartaar. Rauwe, vers gesneden steak van de beste kwaliteit met lekkere smaakmakers bij, een slaatje en uiteraard frietjes. Laat het smaken!