Mankeert je gerecht wat pit? Dan is een halve chilipeper toevoegen vaak de oplossing. Maar je kan net zo goed de condimentversie gebruiken, chilisaus. Deze pittige saus kent veel varianten zoals harissa, sambal oelek of sriracha. En het goede nieuws is: je kan de populaire saus sriracha zelf maken! De beloning is een saus die veel lekkerder is dan die van de supermarkt.

Pittige kipspiesjes met sriracha
Pittige kipspiesjes met sriracha


Sriracha is genoemd naar een Thais kuststadje Si Racha. Daar wordt de saus voornamelijk geserveerd bij vis in de lokale restaurants. Maar je kan ze net zo goed gebruiken om je omelet, soep, burgers of noedels extra pit te geven.

De saus is eenvoudig zelf te maken maar je moet wel wat geduld hebben. De complexe smaak komt namelijk pas vrij na een weekje fermentatie. Je hebt chilipepers, azijn, knoflook, suiker en zout nodig.

Geglazuurde zalm met miso en sriracha
Geglazuurde zalm met miso en sriracha

Homemade sriracha


Ingrediënten

  • 400 g chilipepers

  • 4 tenen knoflook

  • 20 g zeezout

  • 70 g licht bruine suiker

  • 80 ml azijn


Homemade sriracha
Homemade sriracha


Doe de chilipepers, de knoflook, de suiker en het zout in een food processor en maal dit niet te fijn. Het is aangeraden om handschoenen te dragen en je ogen te beschermen want de chilipepers kunnen behoorlijk branden.

Doe het mengsel in een schone weckpot en leg het deksel er los op zonder rubber ring, anders komt de fermentatie niet op gang. Bewaar de pot op een droge donkere plaats op kamertemperatuur.

Controleer het mengsel dagelijks om te zien of de fermentatie is gestart. Dit gebeurt meestal na 2 à 3 dagen afhankelijk van de vochtigheid en temperatuur. Wanneer je belletjes onderaan het mengsel ziet ontstaan is de fermentatie gestart. Roer het mengsel dagelijks om tot de fermentatie is gestopt. Dit duurt gewoonlijk 5 à 7 dagen.

Doe het mengsel terug in de food processor en voeg de azijn toe. Maal de puree heel fijn en passeer daarna nog door een fijne zeef. Doe de sriracha in een knijpfles of een potje. Je kan de chilisaus tot 6 maanden bewaren in de koelkast.

Sriracha mayonaise Pikante sriracha mayonaise


Taco met roerei, avocado en sriracha