De geur van gebakken spek, wie gaat er niet van watertanden? Traditioneel horen krokant gebakken lapjes spek bij een eitje 's ochtends, maar spek is zo multi-inzetbaar dat je er ook heerlijke lunchgerechten en een lekker vullend avondmaal mee kan maken!

Er bestaan een heleboel verschillende soorten spek. Spek is varkensvlees van de rug of buik. Bij het rugvlees zit er heel veel vet, bij het buikspek is er meer vlees, en dan ook de populairste soort. Spek wordt vers, gepekeld, gezouten en/of gerookt verkocht, in dikke stukken, plakjes of al in reepjes of blokjes gesneden. Er zijn heel wat verschillende benamingen voor de verschillende soorten spek. Zo is ontbijtspek spek van de buik, bacon van de rug, pancetta is een Italiaanse bereiding met opgerold buikspek en lardo dan weer puur het vet van de rug.

Zin in spek gekregen? We inspireren je graag met enkele van onze favoriete spek-recepten!

Ovenpasta met wittekool en spekjes

Ovenpasta met wittekool en spekjes
Overheerlijke ovenschotel met farfalle, krokant gebakken spekjes en sliertjes wittekool in een kaassausje. Winters comfort food. Bekijk recept

Pompoenstoemp met braadworst en spekjes

Pompoenstoemp met braadworst en spekjes
Een stoemp met pompoen, knapperige spekjes en een braadworst. Ideale kost na een lange, koude dag. Kinderen zijn er trouwens ook verzot op. Bekijk recept

Salade met peer, roquefort en spek

Salade met peer, roquefort en spek
Een heerlijke herfstsalade, dankzij de verrassende combinatie van peer, walnoten, roquefort kaas en krokant gebakken spek. Bekijk recept

Risotto met prei, spek en parmezaankoekje

Risotto met prei, spek en parmezaankoekje
Gestoofde prei en krokant gebakken spek gaan heel goed samen, ze doen het dan ook uitstekend in deze originele risotto. Een romig bordje comfort food, afgewerkt met nog een leuke verrassing: een knapperig parmezaankoekje. Genieten! Bekijk recept

Varkenslapje met boontjes in spek en snelle aardappelgratin

Varkenslapje met boontjes in spek en snelle aardappelgratin
Een sappig varkenslapje met daarbij retro boontjes in spek gewikkeld en een snelle, gemakkelijke aardappelgratin. Een gerecht om van te genieten! Bekijk recept

Quiche lorraine

Quiche lorraine
Quiche lorraine is de typisch Franse quiche bij uitstek, met prei en spek. Heerlijk hartig. Zowel lekker warm als koud. Serveer met een frisse salade. Bekijk recept

Visspiesjes met groene puree

Visspiesjes met groene puree
Een stukje vis, dat past heel goed samen met spek! Je zal het zelf moeten proeven, met deze visspiesjes met een groene aardappelpuree van broccoli & peterselie. Bekijk recept

Spaghetti all'Amatriciana

Spaghetti all'Amatriciana
Amatriciana-saus is een op-en-top Italiaanse saus die zijn origine kent in het dorpje Amatricia in de provincie Lazio. Origineel werd het gemaakt met varkenswang, maar gerookt spek is een waardig alternatief. Een lekker stevige en pittige saus die van deze pasta een ware klassieker maakt, heerlijk! Bekijk recept

Salade met spek, geitenkaas, gebakken appeltjes en honing-mosterddressing

Salade met spek, geitenkaas, gebakken appeltjes en honing-mosterddressing
Een klassieke salade die je op menig restaurantmenukaart kan terugvinden, maar die wij gewoon graag lekker thuis maken: frisse salade met krokant gebakken spekjes, zachte geitenkaas, gebakken appeltjes, rozijnen en een sublieme honing-mosterddressing. Dé perfecte maaltijdsalade, yum! Bekijk recept

Linguine met spinazie in roomsaus en gebakken spekjes

Linguine met spinazie in roomsaus en gebakken spekjes
Een gerecht waar géén kuis- of snijwerk aan is? Wij hebben het voor jou gevonden! Een heerlijke eenvoudige pastaschotel met de klassieke combinatie van spinazie in roomsaus met daarbij heerlijk krokant gebakken spekjes. Dit kan iedereen in 15 minuten op tafel zetten! Deze topper kan je deze week toevoegen aan je menu voor de 15gram Foodbox!