De geur van gebakken spek, wie gaat er niet van watertanden? Traditioneel horen krokant gebakken lapjes spek bij een eitje 's ochtends, maar spek is zo multi-inzetbaar dat je er ook heerlijke lunchgerechten en een lekker vullend avondmaal mee kan maken!

Er bestaan een heleboel verschillende soorten spek. Spek is varkensvlees van de rug of buik. Bij het rugvlees zit er heel veel vet, bij het buikspek is er meer vlees, en dan ook de populairste soort. Spek wordt vers, gepekeld, gezouten en/of gerookt verkocht, in dikke stukken, plakjes of al in reepjes of blokjes gesneden. Er zijn heel wat verschillende benamingen voor de verschillende soorten spek. Zo is ontbijtspek spek van de buik, bacon van de rug, pancetta is een Italiaanse bereiding met opgerold buikspek en lardo dan weer puur het vet van de rug.

Zin in spek gekregen? Leuk nieuws, want deze week kan je bij de 15gram selectie van Foodbag een heerlijke BLT-sandwich bestellen. BLT? Dat staat voor 'Bacon, Lettuce, Tomato'. Al voegen ze ook nog een extra plakje kalkoen toe, om er een extra vullend avondmaal van te maken. BLTT dan? Bestel het gerecht hier.

BLT sandwich met spek, sla en tomaat
BLT sandwich met spek, sla en tomaat


Nog meer lekkere spek-inspiratie? Die vind je hier:




Salade met peer, roquefort en spek
Een heerlijke herfstsalade, dankzij de verrassende combinatie van peer, walnoten, roquefort kaas en krokant gebakken spek. Bekijk recept



Risotto met prei, spek en parmezaankoekje


Risotto met prei, spek en parmezaankoekje
Gestoofde prei en krokant gebakken spek gaan heel goed samen, ze doen het dan ook uitstekend in deze originele risotto. Een romig bordje comfort food, afgewerkt met nog een leuke verrassing: een knapperig parmezaankoekje. Genieten! Bekijk recept



Varkenslapje met boontjes in spek en snelle aardappelgratin


Varkenslapje met boontjes in spek en snelle aardappelgratin
Een sappig varkenslapje met daarbij retro boontjes in spek gewikkeld en een snelle, gemakkelijke aardappelgratin. Een gerecht om van te genieten! Bekijk recept



Quiche lorraine


Quiche lorraine
Quiche lorraine is de typisch Franse quiche bij uitstek, met prei en spek. Heerlijk hartig. Zowel lekker warm als koud. Serveer met een frisse salade. Bekijk recept



Visspiesjes met groene puree


Visspiesjes met groene puree
Een stukje vis, dat past heel goed samen met spek! Je zal het zelf moeten proeven, met deze visspiesjes met een groene aardappelpuree van broccoli & peterselie. Bekijk recept



Spaghetti all'Amatriciana


Spaghetti all'Amatriciana
Amatriciana-saus is een op-en-top Italiaanse saus die zijn origine kent in het dorpje Amatricia in de provincie Lazio. Origineel werd het gemaakt met varkenswang, maar gerookt spek is een waardig alternatief. Een lekker stevige en pittige saus die van deze pasta een ware klassieker maakt, heerlijk! Bekijk recept



Salade met spekjes, geitenkaas, gebakken appeltjes en honing-mosterddressing


Salade met spek, geitenkaas, gebakken appeltjes en honing-mosterddressing
Een klassieke salade die je op menig restaurantmenukaart kan terugvinden, maar die wij gewoon graag lekker thuis maken: frisse salade met krokant gebakken spekjes, zachte geitenkaas, gebakken appeltjes, rozijnen en een sublieme honing-mosterddressing. Dé perfecte maaltijdsalade, yum! Bekijk recept



Linguine met spinazie in roomsaus en gebakken spekjes


Linguine met spinazie in roomsaus en gebakken spekjes
Een gerecht waar géén kuis- of snijwerk aan is? Wij hebben het voor jou gevonden! Een heerlijke eenvoudige pastaschotel met de klassieke combinatie van spinazie in roomsaus met daarbij heerlijk krokant gebakken spekjes. Dit kan iedereen in 15 minuten op tafel zetten! Bekijk recept