Groenten bereiden, dat is soms echt pure magie... Heb je al ooit eens (rode) paprika gegrild? De frisse, knapperige groente wordt dan plots héél zoet en boterzacht in de mond, een compleet andere smaakervaring. Toegegeven, het is een iets tijdrovender werkje, maar de smaak is het zó hard waard. Als je paprika's grillt, is het namelijk nadien nodig om het vel van de paprika te verwijderen, want dat wordt eerder stug en is vaak zwartgeblakerd, en dan mag je het zeker niet meer opeten. Maar daar bestaan uiteraard een truc voor. En er bestaat ook een 'shortcut': gegrilde paprika vind je ook kant-en-klaar in bokalen, die zijn prima om in sauzen en dips (zoals muhamarra!) of pesto te gebruiken. Maar voor salades en pastagerechten, raden we toch aan om je paprika's zelf te grillen. 

Hoe grill je paprika's nu? De gemakkelijkste manier is om dat onder de grill van je oven te doen. Snij je paprika's in 4 of 8 stukken, verwijder de zaadjes, en leg ze met de velkant naar boven op een rooster, net onder de grill van je oven, zo'n 20 minuten. Let op, er kan wel wat vocht uit de paprika's druppen, dus leg best een bakplaat met bakpapier of aluminiumfolie eronder. Het vel van de paprika's zal helemaal zwartblakeren, en dat wil je net, want zo krijgt het 'vruchtvlees' heel veel smaak. Haal uit de oven als het vel zwartgeblakerd is en stop de stukken paprika meteen in een diepvrieszakje of een kom en dek af met plasticfolie. Zo zullen de paprika's nog even stomen, en komt het vel gemakkelijk los. Laat wat afkoelen en zo kan je dus het vel gemakkelijk verwijderen. Je kan paprika's trouwens ook grillen in een grillpan of op de barbecue, gebruik dan dezelfde techniek met het plastieken zakje. Je kan deze techniek trouwens ook toepassen voor puntpaprika's, rooster ze dan in hun geheel, draai halverwege om en verwijder de zaadjes nadien.

We inspireren je graag met enkele recepten met gegrilde paprika. Smakelijk!


Geroosterde paprika en peterselie pesto met penne


Geroosterde paprika en peterselie pesto met penne
Een lekkere lichte vegetarische pasta met een originele pesto van geroosterde paprika, peterselie en cashewnoten. Een penne om mee te scoren! Bekijk recept



Geroosterde krieltjessalade met geitenkaas en rucolapesto


Geroosterde krieltjessalade met geitenkaas en rucolapesto
We stellen voor: een zalige Mediterraanse aardappelsalade met krieltjes, geroosterde paprika, zachte zoete rode ui, rucolapesto en frisse geitenkaas voor erbij. Kleurrijk, vol van smaak en lekker fris zomers! Hier worden wij blij van, jij ook? Bekijk recept



Escalivada (geroosterde groenten) met gegrilde varkensmignonette en orzo


Escalivada (geroosterde groenten) met gegrilde varkensmignonette en orzo
Escalivada is een groenteschotel uit Catalonië. Heerlijk geroosterde Zuiderse groenten, die geweldig goed passen bij een stukje geroosterd vlees. Serveer hier een glaasje frisse roséwijn bij, en je waant je op een terrasje in Spanje. Genieten! Bekijk recept



Spaanse kip met paprika en patatas bravas


Spaanse kip met paprika en patatas bravas
Tripje richting Spanje met dit origineel en lekker gerechtje! We maken Spaanse kip met ovengeroosterde paprika en rode ui, met daarbij patatas bravas én aioli. Dit brengt je meteen in vakantiestemming, olé! Bekijk recept



Rigatoni met gegrilde paprika en rode ui


Rigatoni met gegrilde paprika en rode ui
Een prachtige vegetarische pasta, die barst van kleur en dus ook van goede voedingsstoffen! Heerlijk met wat parmezaan erbij. Bekijk recept



Gegrilde paprikapuree met tonijnburgers


Gegrilde paprikapuree met tonijnburgers
We maken een heerlijke aardappelpuree met gegrilde paprika en originele tonijnburgers. Lekker zuiders, lekker licht en het hele gezin zal ervan meesmullen. Laat het smaken! Bekijk recept



Griekse wrap met merguez, tzatziki en gegrilde paprika


Griekse wrap met merguez, tzatziki en gegrilde paprika
Origineel en snel klaar, dat is een gouden combinatie. Zet deze Griekse wraps (in een mum van tijd) op tafel en scoor bij je tafelgasten. Bekijk recept



Tandoori veggieburgers met geroosterde paprika en zoete aardappelfrietjes


Tandoori veggieburgers met geroosterde paprika en zoete aardappelfrietjes
Een heerlijk origineel vegetarisch gerecht. Verrassende tandoori veggieburgers op een broodje met daarbij geroosterde paprika, een yoghurt-looksausje, zoete aardappelfrietjes en rucola voor erbij. Dit wil je toch proeven? Bekijk recept



Parelcouscous met falafel, geroosterde paprika en rucola


Parelcouscous met falafel, geroosterde paprika en rucola
Men noemt parelcouscous ook wel 'ptitim', Israelische couscous of Jeruzalem couscous. Hij is ronder van vorm en voller in de mond dan gewone couscous. De ideale basis in deze kleurrijke (en prachtige!) falafelsalade, met geroosterde rode paprika! Eens proeven? Deze topper kan je deze week bij Foodbag.be bestellen!