Oh wat houden we van herfstig comfort food. Spontaan denk je misschien aan vlezige gerechten, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Een lekker stukje kaas past ook perfect bij geroosterde groenten, een herfstige pastasalade of zelfs een hartverwamende curry! We geven je een overzichtje van verschillende kaassoorten en waarbij ze lekker zijn! 

Blauwe kazen en geroosterde groenten? Het is een overheerlijke combinatie! Denk aan pastinaak, pompoen en witloof. Of maak eens een combinatie van blauwe kaas met een zoet element, zoals gestoofde appeltjes, peren of honing. Werkelijk heerlijk!

Kaas gratineren geeft ook dat heerlijk herfstig of winters tintje aan je gerechten. Denk maar aan de klassieke Franse uiensoep, met kaastoast. Of een ovenschotel, afgewerkt met een heerlijk laagje gratinkaas. Zet vlak voor het serveren nog enkele minuten onder de grill van je oven, voor dat gegarandeerd krokante korstje. Of meng parmezaanse kaas met paneermeel en knoflook en maak daar een krokant laagje mee bovenop je gerecht en laat kort gratineren. Overheerlijk!

Feta, grillkaas of geitenkaas past dan weer perfect bij Midden-Oosterse bereidingen. Fantastisch in combinatie met gebakken paddenstoelen of pompoen. En voeg zeker ook een vleugje ras el hanout toe, om die heerlijke, warme smaken te accentueren.

Mozzarella of burrata kunnen dan weer extra zachtheid en romigheid toevoegen aan een gerecht met stevige, volle smaken. Als je kan, gebruik dan zeker buffelmozzarella. Als je mozzarella in een ovenschotel gebruikt of om te gratineren, ben je dan weer beter af met mozzarella van koemelk. Die is steviger en krijgt een mooi goudbruin korstje in de oven.

Paneer is een nog relatief onbekende kaas bij ons. Ze komt uit Indië en kan perfect andere smaken opnemen. Ideaal voor bij een lekkere, kruidige curry. Hartverwarmend! Wil je graag eens paneer uitproberen? Deze week kan je de Indische curry met paneer en zoete aardappelen bestellen bij de 15gram selectie bij Foodbag!


Indische curry met paneer, zoete aardappel, aubergine en tomaat


Indische curry met paneer zoete aardappel, aubergine en tomaat
Paneer is een van oorsprong Indische kaas. De naam stamt af van het Perzische woord ‘panir’, wat kaas betekent. Dit blanke canvas is zacht van smaak en combineer je gemakkelijk met krachtige smaken. Goed gezelschap in de keuken! Bekijk recept



Perentaartjes met blauwe kaas en walnoten


Perentaartjes met blauwe kaas en walnoten
De combinatie van peer, walnoten, blauwe kaas met een beetje honing en tijm kunnen we niet minder dan goddelijk noemen! Dit feestelijk hartig taartje geserveerd met een slaatje combineert al dat lekkers en daarenboven is dit vegetarisch voorgerecht ook super makkelijk en snel klaar! Bekijk recept



Uiensoep met gegratineerde kaastoast


Uiensoep met gegratineerde kaastoast
Een echte Franse klassieker: uiensoep met gegratineerde kaastoast. Heerlijk winters comfort food! Bekijk recept



Gnocchi uit de oven met spinazie en kaas


Gnocchi uit de oven met spinazie en kaas
Een zalige vegetarische ovenschotel met gnocchi, spinazie en kaas. Heel eenvoudig om te maken, maximum smaakeffect! De gnocchi zullen mooi krokant bakken in de oven. Perfecte winterkost! Bekijk recept



Wraps met ras el hanout champignons, feta en peterselie


Wraps met ras el hanout champignons, feta en peterselie
Champignons en de heerlijke Marokkaanse kruidenmengeling ras el hanout samen? Yes! Het is een za-li-ge combinatie, beloofd! Daarbij komen nog crunchy pijnboompitten, zoute brokjes feta en een toets van citroen, allemaal samen in een heerlijke wrap. Je moet het proeven om het te geloven! Bekijk recept



Gnocchi met geroosterde pompoen, rucolapesto en mozzarella


Gnocchi met geroosterde pompoen, rucolapesto en mozzarella
Zin in een lekker vullend herfstgerecht? We maken gnocchi met rucolapesto met amandelen, blokjes geroosterde pompoen en mozzarella die over het gerecht smelt. Zo verrassend veggie! Bekijk recept



Pompoenmacaroni


Pompoenmacaroni
Macaroni met kaas, een echte 'guilty pleasure' van velen. Van ons ook, maar we geven er toch graag een gezonde twist aan, door er pompoen bij te doen. Bekijk recept



Parmentier van seitan gehakt, groenten en mosterd-kaascrumble


Parmentier van seitan gehakt, groenten en mosterd-kaascrumble
Vandaag veggie, maar dan in een heerlijke verrassende comfort food versie! We maken een Franse parmentier, maar dan met seitan gehakt en lekker veel groentjes in zalige bechamelsaus. Daarbovenop een smeuïg aardappelpuree dakje en een verrassende mosterd-kaascrumble. Wedden dat de carnivoren aan tafel het niet merken? Bekijk recept



Flammkuchen met peer en roquefort


Flammkuchen met peer en roquefort
Flammkuchen, of Tarte Flambée, is een traditionele 'witte pizza' uit de Elzas. Deze variatie met peer en roquefort is heerlijk en eenvoudig! Bekijk recept



Fregola sarda met oesterzwam, pistache, grillkaas en sinaasappeldressing


Fregola sarda met oesterzwam, pistache, grillkaas en sinaasappeldressing
Een winterse pastasalade? Het kan én het is overheerlijk! We maken fregola sarda, dat zijn pastabolletjes uit Sardinië met een heerlijke bite, met gebakken oesterzwammen, rucola, crunchy pistachenootjes, smeuïge grillkaas en een verrassende sinaasappeldressing voor erbij. Smakelijk! Bekijk recept