Garam masala is het Indiase kruid bij uitstek. Het is eigenlijk een geurige kruidenmengeling, die - zoals dat vaak gaat met kruidenmengelingen- zeer regionaal gebonden is. Letterlijk betekent het 'heet kruidenmengsel'. Elke familie heeft zowat zijn eigen geheime recept dat eeuwenlang, generatie op generatie werd doorgegeven.

In de kruidenmengeling zit meestal zwarte peper, komijn, kaneel, steranijs, karwijzaad, chilipeper, gemberpoeder, kardemom, laurier en amchoor (poeder van gedroogde groene mango) verwerkt. De kruiden worden droog geroosterd in een pan, waardoor hun intense smaakpalet vrijkomt, en dan worden ze vermalen. Zo kan je je eigen garam masala kruidenmengeling thuis ook maken!

Het geeft gerechten een kruidige, warme smaak, zonder dat ze te pikant worden. Garam masala voeg je best pas vlak voor het serveren aan een gerecht toe, dan behoudt het zijn geur en smaak het beste.

Indiase boterkip met spinazie
Indiase boterkip met spinazie


 

Voor een snelle dip, kan je wat yoghurt mengen met garam masala. Heerlijk met wat vers naanbrood! Wil je nog wat meer gaan experimenteren? Probeer dan zeker ook eens één van deze Indiase toppers uit!

Kip tikka masala


Kip tikka masala

Een Indiase immigrant in Engeland vond deze curry uit, meer afgestemd op 'ons' smakenpalet, Resultaat is een perfect bordje 'east meets west'. Overheerlijk!

Kikkererwten in kruidige tomatensaus (Chana masala)


Kikkererwten in kruidige tomatensaus (Chana Masala)

Dit Indische vegetarisch stoofpotje met kikkererwten is lekker pittig en gezond. De vele kruiden, waaronder uiteraard garam masala, geven deze chana masala zijn authentieke smaak.

Pompoen Dahl met raita


Pompoen dahl met raita

Dahl is een typisch gerecht uit de Indische keuken. Het is een geurige linzencurry, meestal vegetarisch, met heerlijke groenten erbij, zoals hier met pompoen.