Eindelijk zomer….tijd voor vakantie! Ik weet niet wat jullie graag doen op vakantie, maar ik vind niets leuker dan op mijn vakantiebestemming aankomen en meteen de marktjes en restaurants bezoeken op zoek naar de lokale specialiteiten. Meestal kom ik wel met een aantal leuke recepten terug naar huis en worden die mee opgenomen in wat ik mijn ‘little black book’ noem, mijn Moleskine receptenboekje.

Tijdens onze laatste trip naar Tenerife vorig jaar hebben we heel lekker gegeten, maar één gerecht is me toch echt bijgebleven: papas arrugadas of papas arrugas.

Papas arrugadas met mojo
Papas arrugadas met mojo

Dit is een bijgerecht (of tapa) van verrimpelde aardappeltjes geserveerd met een groene of rode saus, mojo genaamd.

Leuk om weten is dat dit gerecht uit nood ontstaan is. Door een gebrek aan zoet water kookten de Canarios hun aardappeltjes in zeewater omdat er een tekort aan zoet water was. Door het koken van kleine aardappelen in zout krijgen ze de typische ‘verrimpelde’ look en heerlijke volle en zilte smaak.

Ingrediënten

  • 1 kg kleine aardappelen, bijvoorbeeld krieltjes
  • ½ kg grof zeezout

Voor de mojo

  • 3 tenen knoflook
  • 1 el komijn
  • 1 dl olijfolie
  • 3 takjes bladpeterselie
  • 1/2 bosje koriander
  • 2 el witte wijnazijn
  • peper en zout

Bereiding

  1. Zet de aardappelen net onder water en voeg het zeezout toe en laat de aardappelen garen. Maak je geen zorgen over de hoeveelheid zout, dit proef je straks niet meer.
  2. Voor de mojo: snij de teentjes knoflook fijn, en plet verder met wat grof zout, totdat je een mooi papje krijgt. Doe dit in een vijzel en voeg fijngesnipperde peterselie en fijngehakte koriander toe en een flinke snuif komijn. Meng goed onder mekaar met de stamper, en voeg straalsgewijs de olijfolie toe. Blijf goed roeren, totdat de saus bindt.
  3. Voeg de witte wijnazijn toe aan de saus en proef of de smaken mooi in balans zijn. Kruid af met peper en zout.
  4. Giet de aardappelen af als ze gaar zijn en doe ze terug in de kookpot. Zet het deksel op de pot en laat de aardappelen nog even ‘drogen’ op het vuur. Hierdoor krijgen ze hun typische verrimpelde look.

Heerlijk met de mojo of met een stukje gegrilde vis. Instant vakantiegevoel gegarandeerd.