Quinoa vind je tegenwoordig overal! In de supermarkt, in trendy restaurants en ja hoor, ook in onze gerechten. Wij zijn fan van dit nieuwe hippe graantje, dat toch niet zo jong blijkt te zijn...

Quinoa (uitgesproken [kien-wa]) wordt al eeuwen geteeld op de hoogvlakten van Peru en Bolivia, waar niks anders wil groeien, en wordt daarom wel vaker het ‘oergraan’ genoemd. Toch is het eigenlijk geen graan maar een zaad. In 2013 kwam de FAO, de Voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, op het idee dat quinoa het wereldwijde voedseltekort zou kunnen aanpakken. Dus riepen ze 2013 uit tot ‘het jaar van de quinoa’. Onbedoeld zorgde dit voor een enorme impuls aan de westerse quinoahype die net op gang kwam. De vraag naar deze zaadjes steeg explosief en ook in de rest van de wereld zag men wel brood in het telen van quinoa. Tegenwoordig worden de zaadjes zelfs in België geteeld en ook in de V.S. wint het telen van quinoa aan belang.

Koreaanse bibimbap met quinoa
Koreaanse bibimbap met quinoa


Echt gezond?

Net zoals rijst, boekweit en soja bevat het geen gluten. Hierdoor is het een dankbaar alternatief voor wie glutenintolerant is of voor wie graag op de lijn let. De zaadjes zijn makkelijk verteerbaar, bevatten weinig zetmeel en vet. Ze zijn vezelrijk en een goede bron aan eiwitten. Hierdoor zouden ze net als soja en peulvruchten een duurzame bron aan eiwitten kunnen zijn voor wie geen of minder vlees eet.

Kefta met kip en quinoa

Superfood?

Nee, niet echt. Maar wel gezond en een goede afwisseling voor aardappelen, rijst of pasta. Superlekker? Wij vinden alvast van wel. Het hippe zaadje is ontzettend veelzijdig en kan je zowel warm als koud eten. Proef het zelf, want deze week zetten we quinoa ook op het menu in onze 15gram Foodbox: Kabeljauw in tomatensaus met quinoa.

Kabeljauw in tomatensaus met quinoa
Kabeljauw in tomatensaus met quinoa


Ontdek nog meer lekkere quinoa gerechten op 15gram.