Dit is ons passe-partout recept om een plaattaart te maken:
- Verwarm je oven voor op 200 °C. Rol een vel bladerdeeg of zanddeeg uit op een bakplaat en prik rondom in met een vork
- Bestrijk de bodem met pesto, tomatensaus of zure room
- Beleg met ingrediënten naar keuze. Sommige ingrediënten die wat langer nodig hebben om te garen, laat je best even voorgaren (bijvoorbeeld plakjes aubergine eerst grillen, kook asperges even voor,...). Enkele van onze favoriete ingrediënten: plakjes rode ui, dunne plakjes courgette, witloof, geitenkaas, spekjes, 'harde kruiden' zoals tijm of rozemarijn, ansjovis, prei, noten, honing...
- Zet de plaattaart een 20-tal minuten in de oven
- Er zijn ook toppings die je ná het bakken op de plaattaart kan leggen, zoals gerookte zalm, rucola, kappertjes, verse kruiden,...
- Serveer met een fris slaatje!
- Nog een tip: je kan een plaattaart ook als hartige tarte tatin bakken. Leg je ingrediënten dan eerst in een ingevette bakvorm en leg er het bladerdeeg over. Keer om bij het serveren.
We hebben deze week bij Foodbag.be alvast een hele lekkere en originele plaattaart op het menu staan: ééntje met rode biet, zoete aardappel en getakaas (een lokaal alternatief op feta). Bestel hier.
Daarnaast geven we jullie alvast enkele heerlijke ideetjes om je volgende plaattaart te beleggen!
Zuiderse plaattaart met aubergine en feta
Je waant je in de Provence, als je proeft van deze heerlijke plaattaart met aubergine, olijfjes, pijnboompitten, rucola en feta. Kraak een flesje roséwijn voor erbij en geniet! Bekijk recept
Plaattaart met witloof, spekblokjes en appel
Wat als we je zeggen dat je maar 5 minuutjes werk hebt in de keuken? De oven doet de rest! We maken een heerlijke plaattaart van bladerdeeg, met daarbovenop witloof, appeltjes, krokant gebakken spekblokjes en honing. Daarbij komt een frisse salade met een dressing. Zo gemakkelijk en toch zo lekker. Bekijk recept
Hartige taart met pesto en geitenkaas
Een hartige taart hoeft niet altijd een quiche te zijn! Probeer deze originele plaattaart met pesto, gegrilde groenten en geitenkaas maar eens. Verrassend lekker! Bekijk recept
Hartige taart met gekaramelliseerde ui, peer en geitenkaas
Krokant gebakken bladerdeeg met stukjes peer, geitenkaas, tijm en gekaramelliseerde ui, een overheerlijke combinatie! Daarbij komt een lekker kruidig slaatje met rucola en krokante hazelnoten. Bekijk recept
Preitaart met gekookte ham en geitenkaas
Een lekkere en toch lichte hartige taart, deze preitaart met gekookte ham en geitenkaas. Lekker als lunch of lichte maaltijd. Serveer met een slaatje. Bekijk recept
Pissaladière
Pissaladière is een hartige taart uit Nice, klassiek belegd met gekaramelliseerde uien, ansjovis, look en zwarte olijven. Een heerlijk Zuiderse hartige hap! Bekijk recept
Tatin met uitjes
Een hartige versie van de Franse dessertklassieker, tarte tatin, met allemaal verschillende ui-soorten. Heerlijk bij een kaasschotel of een vleesgerecht. Bekijk recept
Bladerdeegtaart met peer, geitenkaas en honing
Een lekkere bladerdeegtaart met peer, geitenkaas en honing. In minder dan een half uurtje tijd bak je deze taart in de oven. En wie vindt ook dat peer, tijm en honing zo goed samengaan? Yummy! Bekijk recept
Venkeltatin
Tarte tatin hoef je niet altijd met appels te maken, probeer eens een hartige versie met venkel en blauwe kaas, een erg verrassende lunch! Bekijk recept
Plaattaart met gerookte makreel en prei
Iedereen kent wel quiche, maar heb je al eens een plaattaart gemaakt? Zeker eens proberen, zeker in deze heerlijke combinatie van gerookte makreel en prei. Bekijk recept