Hou je van gerechten met een pittige toets? Maak dan eens de meest goddelijke, spicy saus die je maar kan voorstelen: harissa! Dit is een pikante Tunesische pasta op basis van, hoe kan het ook anders, rode pepers. Toch zou het oneervol zijn om harissa louter een rode-pepersaus te noemen, want er zitten nog zoveel meer heerlijke specerijen in deze Oosterse smaakmaker. Harissa geeft meer diepgang, pit en vooral extra smaak aan je gerechten! Zelfs als je niet van pikant houdt, kan harissa bekoren. Eén klein lepeltje is al genoeg voor een feestje in je kookpot!

De heerlijke harissavis met couscous
De heerlijke harissavis met couscous

Een jaar geleden had ik nog nooit gehoord van harissa. Omdat ik van jongs af aan al een chilipepperlover ben, was ik al lang aangewezen op de alom bekende tabascosaus van Mc. Ilhenny Co. Dat kwam tot zijn eind toen ik proefde van mijn vriend zijn overheerlijke harissavis met couscous. Mijn vertrouwde tabascoflesje stond al snel te verstoffen in de voorraadkast, want ik begon mijn eigen potten harissa te maken. Ze gaan nooit lang mee, maar dat geeft niet: dit heerlijke goedje maken duurt nog geen 15 minuten!

Pittig groentestoofpotje met gegrilde halloumi
Pittig groentestoofpotje met gegrilde halloumi

Omdat harissa erg pittig en afsmakend is, is het vooral belangrijk om de hoeveelheid te doseren. Dit is vaak een kwestie van persoonlijke smaak. Krijg je al traanoogjes bij het aanschouwen van een rode peper? Wees dan zuinig. Maar in welke gerechten kan je deze smaakbom nu het beste gebruiken? Wel, de mogelijkheden zijn eindeloos, maar om je op weg te helpen, geef ik je graag een paar heerlijke recepten, waarin je eerste pot harissa zal schitteren als een ster!

Pittige lamsspiesjes gemarineerd in harissa met groentecouscous
Pittige lamsspiesjes gemarineerd in harissa met groentecouscous

Je kan harissa gebruiken als smaakmaker in je stoverij, zoals bijvoorbeeld in dit vegetarisch groentestoofpotje met gegrilde halloumi. Of wat dacht je van lamsspiesjes met groentecouscous, waarin harissa gebruikt wordt als marinade voor het vlees? Heb je de smaak helemaal te pakken? Laat harissa dan de hoofdrol spelen, zoals in deze harissakip met gedroogde abrikozen en bulgur. Ook als dip, gemengd met Griekse yoghurt doet harissa het erg goed. Of mix eens een schepje door je soep, succes verzekerd!

Lekkere kip met harissa, gedroogde abrikozen en bulgur
Lekkere kip met harissa, gedroogde abrikozen en bulgur

Toch nog niet volledig overtuigd? Harissa is niet alleen lekker, maar het is ook nog eens gezond. Rode pepers zijn namelijk erg goed voor je lichaam. Ze bevatten veel vitaminen A en C, ze werken preventief tegen sinusitis en ze gaan ook nog eens verkoudheden tegen. Dus met andere woorden: ‘One pepper a day, keeps the doctor away!

Zelf harissa maken

Ingrediënten (pot van 225 ml)

  • 2 kl karwijzaad
  • 2 kl korianderzaad
  • 2 kl komijnzaad
  • 5 rode chilipepers
  • 4 kl gedroogde chilipepers (mini-pepers)
  • 8 teentjes look
  • 1 handvol korianderblaadjes
  • 1 citroen, geperst
  • 100 ml olijfolie
  • 1 kl zout

Tip: de verschillende kruiden koop ik in de Marokkaanse supermarkt. Hier vind je deze ingrediënten in verschillende hoeveelheden aan een zeer betaalbare prijs.

Bekijk het volledige recept om zelf harissa te maken hier.

Ook zo’n fan van harissa? Wat is jouw favoriete harissa-recept?