Met dit gure weer heb ik regelmatig zin en een portie lekkere comfortfood, zoals een stoofpotje, een stoemp of een lekkere soep. Als ik soep maak is dat meestal een gemixte variant want ik krijg mijn kids nog niet gemotiveerd om stukjes groentjen in hun soep te eten. Nu zorg ik er wel altijd voor dat er iets speciaals bij de soep hoort. Dat kan gaan van klassiekers zoals balletjes of vermicelli maar ik geef mijn soepen soms ook een upgrade met andere ingrediënten.

Kervelsoep met balletjes en croutons
Kervelsoep met balletjes en croutons


Door je soep leuk af te werken geef je een banaal gerecht soms een echte upgrade. Waar kan je je soepen mee afwerken? Croutons, groenten, vis, kikkererwten, eieren en zelfs popcorn heb ik al geprobeerd.

Een upgrade met croutons


Je kan croutons kopen, maar het is heel gemakkelijk dit zelf te maken door bijvoorbeeld dikke sneden brood in te wrijven met olijfolie en look en die te roosteren in de oven. Je kan eventueel wat kaas over de croutons strooien en die dan mee smelten in de oven. Dit is een klassieker bij uiensoep, maar probeer eens de variant met mozzarella en een tartaar van tomaat bij een verse waterkerssoep. Heerlijk!

Uiensoep met gegratineerde kaastoast
Uiensoep met gegratineerde kaastoast


Waterkerssoep met toast mozzarella en tartaar van tomaat
Waterkerssoep met toast mozzarella en tartaar van tomaat

Extra groentjes


Je kan bijvoorbeeld chips maken van zoete aardappel, wortel of groene kool. Als je die dan bij je soep serveert heb je meteen een lekker bite.

Of maak eens een tartaar van groentjes en serveer die dan bij je soep. Lekker is deze paprikasoep met zoete aardappel, afgewerkt met een crunch van paprikablokjes en maïskorrels.

Paprikasoep met zoete aardappel
Paprikasoep met zoete aardappel

Met wat vis


Snipper wat zalmforel door courgettesoep en werk af met wat dille. Of werk een lekkere pompoensoep bijvoorbeeld af met stukjes kabeljauw. Eenvoudig, maar heel lekker.

Pompoensoep afgewerkt met kabeljauw
Pompoensoep afgewerkt met kabeljauw


Courgettesoep met zalmforel
Courgettesoep met zalmforel

Soep met kikkererwten


Rooster kikkererwten in de oven tot ze krokant zijn en serveer deze bij je soep in plaats van gehaktballetjes, super leuk en een fijne crunch.

Zaden, granen en pitten


Maak eens een zoute granola. Gebruik hiervoor olijfolie en gedroogde kruiden zoals tijm en rozemarijn en wat fleur de sel. Werk je soep af met een beetje room of yoghurt en verse granola. Speciaal en lekker! Of maak een luxe-versie van witloofroomsoep, afgewerkt met room, honing en verse amandelschilfers. Lekker verrassend!

Witloofroomsoep met amandelen
Witloofroomsoep met amandelen

Afgewerkt met eieren


Je kan een kippenbouillon afwerken door er een geklutste ei en wat sojasaus door te roeren. Dan heb je reepjes omelet en een lekkere Aziatische toets, afwerken kan met wat koriander of sesamolie.

Mijn moeder prakte soms een hardgekookt ei en serveerde dit bij verse tomatensoep. Als ik dit eet krijg ik altijd wat last van nostalgie. Speciaal maar voor mij heel lekker. Een aspergesoepje leent zich ook heel goed om te serveren met een gepocheerd eitje, heel lekker afgewerkt met waterkers.

Aspergesoep met een gepocheerd eitje en waterkers
Aspergesoep met een gepocheerd eitje en waterkers

Kruidencoulis


Je kan verse kruiden even blancheren en die dan mixen in de blender met een beetje bouillon en wat olijfolie tot je een smeuïge coulis krijgt. Leuk om een extra smaaktoets aan je soepen te geven net voor het opdienen. Deze aardappelvelouté is bijvoorbeeld lekker afgewerkt met een zelfgemaakte pesto van rucola.

Aardappelenvelouté met een pesto van rucola
Aardappelenvelouté met een pesto van rucola

Creatief met popcorn


Dit is een hit bij kleine kindjes, maar ik geef dit enkel bij maïssoep. Een lekkere romige soep met ver gepofte popcorn, je zou die gezichtjes eens moeten zien…..

Zoals je kan zien zijn er mogelijkheden genoeg om een banale soep creatief af te werken.

Wat zijn jouw favoriete manieren om je soep te ‘pimpen’?