Door je soep leuk af te werken geef je een banaal gerecht soms een echte upgrade. Waar kan je je soepen mee afwerken? Croutons, groenten, vis, kikkererwten, eieren en zelfs popcorn heb ik al geprobeerd.
Een upgrade met croutons
Je kan croutons kopen, maar het is heel gemakkelijk dit zelf te maken door bijvoorbeeld dikke sneden brood in te wrijven met olijfolie en look en die te roosteren in de oven. Je kan eventueel wat kaas over de croutons strooien en die dan mee smelten in de oven. Dit is een klassieker bij uiensoep, maar probeer eens de variant met mozzarella en een tartaar van tomaat bij een verse waterkerssoep. Heerlijk!
Extra groentjes
Je kan bijvoorbeeld chips maken van zoete aardappel, wortel of groene kool. Als je die dan bij je soep serveert heb je meteen een lekker bite.
Of maak eens een tartaar van groentjes en serveer die dan bij je soep. Lekker is deze paprikasoep met zoete aardappel, afgewerkt met een crunch van paprikablokjes en maïskorrels.
Met wat vis
Snipper wat zalmforel door courgettesoep en werk af met wat dille. Of werk een lekkere pompoensoep bijvoorbeeld af met stukjes kabeljauw. Eenvoudig, maar heel lekker.
Soep met kikkererwten
Rooster kikkererwten in de oven tot ze krokant zijn en serveer deze bij je soep in plaats van gehaktballetjes, super leuk en een fijne crunch.
Zaden, granen en pitten
Maak eens een zoute granola. Gebruik hiervoor olijfolie en gedroogde kruiden zoals tijm en rozemarijn en wat fleur de sel. Werk je soep af met een beetje room of yoghurt en verse granola. Speciaal en lekker! Of maak een luxe-versie van witloofroomsoep, afgewerkt met room, honing en verse amandelschilfers. Lekker verrassend!
Afgewerkt met eieren
Je kan een kippenbouillon afwerken door er een geklutste ei en wat sojasaus door te roeren. Dan heb je reepjes omelet en een lekkere Aziatische toets, afwerken kan met wat koriander of sesamolie.
Mijn moeder prakte soms een hardgekookt ei en serveerde dit bij verse tomatensoep. Als ik dit eet krijg ik altijd wat last van nostalgie. Speciaal maar voor mij heel lekker. Een aspergesoepje leent zich ook heel goed om te serveren met een gepocheerd eitje, heel lekker afgewerkt met waterkers.
Kruidencoulis
Je kan verse kruiden even blancheren en die dan mixen in de blender met een beetje bouillon en wat olijfolie tot je een smeuïge coulis krijgt. Leuk om een extra smaaktoets aan je soepen te geven net voor het opdienen. Deze aardappelvelouté is bijvoorbeeld lekker afgewerkt met een zelfgemaakte pesto van rucola.
Creatief met popcorn
Dit is een hit bij kleine kindjes, maar ik geef dit enkel bij maïssoep. Een lekkere romige soep met ver gepofte popcorn, je zou die gezichtjes eens moeten zien…..
Zoals je kan zien zijn er mogelijkheden genoeg om een banale soep creatief af te werken.
Wat zijn jouw favoriete manieren om je soep te ‘pimpen’?