Gehakt is zo ontzettend veelzijdig en ik vind het jammer dat het vaak ondergewaardeerd wordt. Je kan gehakt verwerken tot een klassieke hamburger of een gehaktbrood maar ik hou ervan om het te pimpen en er naar hartenlust mee te experimenteren!

Een lekker zuiders kippengehaktbrood met puree
Een lekker zuiders kippengehaktbrood met puree


Vroeger had ik de indruk dat gehakt werd gezien als een minderwaardig product dat gemaakt werd van allerlei vleesafval. Vandaag lijkt het wel alsof elke slager zijn best doet voor de meest smakelijke gehaktmengeling. Ook gourmet burgerrestaurants spelen in op die trend en verzinnen allerlei nieuwe burgercombinaties met extra lekkere hamburgers. Heerlijk vind ik dit dat.

Hoewel het misschien niet zo gezond is, vind ik het super om een stukje versgemalen gehakt te proeven. Niks is zaliger dan op een zondagmiddag gehaktballetjes te rollen of een groot gehaktbrood in de oven te bereiden voor veel vrienden of familie. Makkelijk voor velen én lekker betaalbaar.

De klassiekers


Bekende klassiekers zijn de hachis parmentier, hete bliksem en zelfgemaakte bolognaisesaus. Die worden door jong en oud gesmaakt.

Een klassieke hachis parmentier
Een klassieke hachis parmentier


Hete bliksem met gehakt
Hete bliksem met gehakt


Lekkere zelfgemaakte bolognaisesaus
Lekkere zelfgemaakte bolognaisesaus

Voor avonturiers


Naast klassieke gehaktrecepten leent gehakt zich uitstekend voor allerlei keukenexperimenten. Kies bijvoorbeeld eens voor lams- of kippengehakt voor een totaal andere smaak. Wat dacht je van een zuiders kippengehaktbrood met puree of een originele komkommerstoemp met lamsspiesjes?!

Komkommerstoemp met lamsspiesjes
Komkommerstoemp met lamsspiesjes


Of ga voor klassiek gemengd gehakt en breng het zelf op smaak. Ik hou er echt van om gehakt te combineren met provencaalse smaken, kruiden en groenten. Deze provençaalse gehaktkrans is bijvoorbeeld super lekker en hij ziet er nog mooi uit ook!

Provençaalse gehaktkrans
Provençaalse gehaktkrans


Of gebruik eens gehakt als verrassende topping op je pizza. Deze Griekse pizza met gehakt, munt en feta is ideaal om te delen en kan zelfs als aperitiefhapje.

Griekse pizza met gehakt, munt en feta
Griekse pizza met gehakt, munt en feta


Maar je kan ook de Oosterse toer opgaan en allerlei exotische smaken aan je gehakt toevoegen. Deze exotische balletjes met mango-tomatensaus vind ik bijvoorbeeld super. Ze proeven lekker pittig en tropisch. Eigenlijk zijn de variaties eindeloos. Experimenteer erop los en pimp je gehakt!

Exotische balletjes met mango-tomatensaus
Exotische balletjes met mango-tomatensaus