Peterselie is één van de verse kruiden die je in alle West-Europese keukens kan vinden. Dat komt door de Grieken. De plant zou daar oorspronkelijk vandaan komen. Daarna heeft peterselie, zoals veel andere kruiden en groenten, samen met de Romeinen Europa kunnen veroveren. Soms kan politiek dus toch een positief effect hebben: meer smaak en afwisseling in de keuken!

De peterseliefamilie


In de keuken gebruiken we twee van de vele soorten peterselie: platte- of bladpeterselie (Petroselinum crispum var. neapolitanum) of krulpeterselie (Petroselinum crispum var. crispum).

Platte peterselie bevat meer essentiële olie waardoor het een frissere en meer uitgesproken anijs-accent heeft. Krulpeterselie is subtieler en de iets drogere, fijne blaadjes passen beter in sommige bereidingen. Denk bijvoorbeeld aan krokant gefrituurde krulpeterselie bij een garnaalkroket. De vergeten groente binnen de peterseliefamilie is de peterseliewortel (Petroselinum crispum var. tuberosum). De 10-15 cm lange witte wortel is, vind ik, lekkerder dan pastinaak. Maar helaas moeilijk te vinden!

Verse peterselie bevat relatief veel mineralen, vooral ijzer en vitamine C. Peterselie is ook vochtafdrijvend. Dit kan misschien wel de reden zijn waarom de Grieken het combineren met marjolein als een middel tegen een kater.

Zelf kweken


Peterselie groeit goed in de zon maar nog beter in halfschaduw in vochtige grond.

De zaden ontkiemen zeer traag. Om de kans op kiemen te verbeteren kan je de zaden een dag weken in regenwater. Als ongeduldige mens koop ik meestal enkele peterselieplanten in een tuincenter. Vraag zeker naar planten voor de tuin want deze zijn meestal steviger en gekweekt bij lagere temperaturen. Hierdoor groeien ze beter dan de kruidenplantjes uit de supermarkt.

In de keuken


Hoe kunnen we peterselie gebruiken in de keuken? Natuurlijk vers fijn gesneden op het einde van een bereiding voor een fris accent, dit is ideaal in een salade, soepen, sauzen en dressings. Lekker klassiek is het om versgesneden krulpeterselie onder aardappelen te mengen!

Tomaat garnaal
Tomaat garnaal


Kalfskotelet met peterselie-aardappelen, graanmosterdsaus en boontjes
Kalfskotelet met peterselie-aardappelen, graanmosterdsaus en boontjes


Wil je peterselie iets langer bewaren, dan kan je kruidenboter of peterseliepesto maken.

Geroosterde paprika en peterselie pesto met penne
Geroosterde paprika en peterselie pesto met penne


Côte à l'os met verse kruidenboter
Côte à l'os met verse kruidenboter


Invriezen kan natuurlijk ook en dit is veel beter dan gedroogde peterselie.

Ijsblokjes
Vries kruiden in met olijfolie in een ijsblokjesvorm in.


Zeer interessante recepten, die je ook enkele dagen kan bewaren in de koelkast, zijn allerlei groene sauzen. Maak zeker eens het Argentijnse chimichurri, super bij een gegrilde steak.

Entrecôte met chimichurri
Entrecôte met chimichurri


Of zhug, een saus met koriander, chili en komijn uit Jemen. Dit is zeer lekker bij gegrilde groenten en ideaal om couscous of quinoa een smaakboost te geven.

En een klassieker blijft natuurlijk de Italiaanse smaakmaker gremolata: peterselie, look en citroen.

Sint-jakobsvruchten met gremolata
Sint-jakobsvruchten met gremolata


En dan heb je ook nog salsa verde, met verschillende kruiden, maar peterselie is er altijd in aanwezig!

Club sandwich met kip en salsa verde
Club sandwich met kip en salsa verde