2 jaar geleden deed ik een grote rondreis door Zuidoost Azië met mijn lief. 6 maanden lang trokken we met busjes, brommers, fiets of tuk tuks doorheen de prachtige landschappen van Vietnam, Maleisië, Laos, Cambodja, Indonesië, Myanmar en Thailand. Een reis om nooit meer te vergeten! Niet enkel het reizen en het opsnuiven van nieuwe culturen was een doel, maar ook om ons helemaal onder te dompelen in de lokale keuken. 1 specifieke keuken die echt is blijven hangen, is die van Penang.

Penang in een groot eiland in het noordwesten van Maleisië met als belangrijkste stad Georgetown. Georgetown is echt een geweldige stad! Er bruist echt iets daar. Overal in de straten vind je schitterende street art: creatieve kunstwerkjes op de muren, straat en verlichtingspalen geschilderd.

Het is er een smeltkroes van Chinese, Taiwanese, Indische en Maleisische cultuur, en dat uit zich uiteraard ook in de lokale keuken. Het is een walhalla voor street food. Overal vind je overdekte marktjes die afgeladen vol staan met street food karretjes. Aan elk karretje vind je een andere specialiteit. Soms heb je er echt het raden naar wat het allemaal is, maar wie wat avontuurlijk ingesteld is, die bestelt gewoon, en ziet wel wat hij of zij voorgeschoteld krijgt. En ik kan je verzekeren: meestal is dat gewoonweg hemels!

Street art en street food in Georgetown, Penang
Street art en street food in Georgetown, Penang

Een lokale specialiteit die echt is blijven hangen bij mij, is 'Char Kuey Teow', oftewel Penang noedels. Heerlijk geroerbakte rijstnoedels met scampi, kokkels, Chinese worstjes en versgemaakte chilipasta! Zonder meer overheerlijk. Ik heb lang moeten zoeken naar een goed recept om het zelf thuis te kunnen maken, maar toch gevonden, hoera! Ik deel het dan ook graag hier met jullie, geniet ervan!

Een opmerking bij het recept: dit is een echt wokgerecht, en hiervoor heb je dus echt een hete wok nodig en het moet heel snel gaan. De porties worden ook altijd per persoon gemaakt, omdat anders je wok te vol zou liggen, en je niet meer genoeg hitte hebt.

Wil je meer lezen over ons fantastische avontuur in Penang? Dat kan hier!

Penang noedels

Char Kuey Teow (Penang Noedels)

Voor 2 personen

 Ingrediënten

  • 12 scampi, gepeld
  • 450 g platte rijstnoedels (geweekt in water)
  • 450 g kokkels
  • 2 (Chinese) droge worstjes
  • 100 g sojascheuten
  • 1 bosje Chinese bieslook
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 el suiker
  • 2 ei

 Voor de chilipasta

  • 30 g gedroogde chili's 2 verse rode chilipepers
  • 3 kleine sjalotjes, fijngehakt
  • 1 el plantaardige olie
  • een snuif zout

Voor de saus

  • 5 el sojasaus
  • 5 el donkere sojasaus
  • 1 el suiker
  • 1/2 kl vissaus
  • 1/2 kl zout
  • 1/4 kl witte peper

Bereiding

  1. Doe de scampi's in een kom met koud water, met daarbij enkele ijsblokjes en 2 eetlepels suiker. Meng goed en laat een half uur weken. Laat ook de gedroogde chili's een half uur weken in water (in een andere kom).
  2. Zet een pot met een bodempje water op het vuur en voeg de kokkels toe als het water kookt. Zet een deksel op de pot en laat 3 minuten stomen, totdat de kokkels open komen. Haal het kokkelvlees uit de schelpen.
  3. Pers de teentjes knoflook. Snij het Chinese bieslook in stukjes van 3 cm. Haal het velletje van de gedroogde worstjes en snij in schuine plakjes.
  4. Meng alle ingrediënten voor de saus onder mekaar.
  5. Doe alle ingrediënten voor de chilipasta in een foodprocessor, en maal tot een pasta.
  6. Verhit 1 eetlepel arachideolie in een wok, en bak de chilipasta kort aan, tot het sterk begint te geuren. Schep uit de wok en kuis die even uit met keukenpapier.
  7. Laat de wok heel heet worden, en doe er opnieuw 1 eetlepel arachideolie in. Voeg de helft van de look, 6 scampi's en de helft van de worstjes toe en roerbak. Voeg de helft van de sojascheuten toe. Laat kort meebakken en voeg dan de helft van de noedels toe.
  8. Bak opnieuw kort aan en voeg dan 2 1/2 eetlepels saus toe en roer heel goed. Duw met je spatel de noedels opzij en breek een ei in het midden. Roerbak het ei en schep dan onder de noedels.
  9. Voeg 1/2 eetlepel van de chilipasta toe (dat mag meer zijn als je het graag heel pikant hebt) en de helft van de kokkels. Roerbak kort en voeg helemaal op het einde de Chinese bieslook toe. Schep uit de pan en begin opnieuw voor een tweede portie met de rest van de ingrediënten.