Als je een kaasliefhebber bent, heb je vast al een keertje over pecorino gehoord. Het is Italiaanse kaas die gemaakt wordt van schapenmelk. Ik hou er wel van, zeker van pecorino romano die een uitgesproken zoute smaak heeft doordat de kaas tijdens de bereiding met zeewater wordt gewassen. De kaas wordt in de Italiaanse keuken vaak gebruikt in bijvoorbeeld zwaardere sauzen. Die sauzen kunnen wat meer hebben en daar komt de zoute pecorino romano goed tot zijn recht.  Een heerlijke pasta met pecorino en pancetta
Een heerlijke pasta met pecorino en pancetta

Lichtere pecorino sardo


Maar er zijn nog veel meer Italiaanse kazen die de naam pecorino dragen. Je vindt in heel Italië verschillende soorten. Een lichtere soort dat je misschien wel zou kennen is pecorino sardo. Het is een van de oudste kazen van Sardinië en vooral de Sardijnse herders namen vroeger een groot stuk mee om er gedurende de dag van te smullen. Pecorino sardo heb je in lang gerijpte en kort gerijpte vorm. De kort gerijpte is iets zoeter van smaak. Je kan pecorino sardo ook hier bij de betere kaaszaak vinden. Maar let er wel op dat het keurmerk D.O.P. op staat, want dan weet je dat het om de échte pecorino sardo gaat.

Cannelloni met spinazie en pecorino uit de oven
Cannelloni met spinazie en pecorino uit de oven

Bijzondere pecorino casu marzu


Ben je avontuurlijk aangelegd? Dan kan je een stukje van de Sardijnse pecorino casu marzu proberen. Ik weet niet hoe ver je Sardijns dialect reikt, maar het betekent zoveel als rottende kaas.  Ik ga je appetijt niet wegnemen door in detail te treden, maar in de kaas zitten larven van de kaasvlieg die stukje bij beetje de kaas opeten. Dat geeft een bijzondere scherpe smaak aan de kaas. In Sardinië kreeg ik ook de kans om een stukje te proeven, maar ik heb ontdekt dat ik toch niet zo avontuurlijk ben aangelegd. Wil jij graag proeven? Dan zal je binnenkort toch een reisje moeten boeken naar het eiland, want buiten Sardinië is de kaas verboden door de Europese Unie.

Orrecchiette met drie kazen en rucola
Orrecchiette met drie kazen en rucola


Ben je klaar om aan de slag te gaan met lekkere pecorino? Bekijk hier nog meer heerlijke receptideeën!