Lichtere pecorino sardo
Maar er zijn nog veel meer Italiaanse kazen die de naam pecorino dragen. Je vindt in heel Italië verschillende soorten. Een lichtere soort dat je misschien wel zou kennen is pecorino sardo. Het is een van de oudste kazen van Sardinië en vooral de Sardijnse herders namen vroeger een groot stuk mee om er gedurende de dag van te smullen. Pecorino sardo heb je in lang gerijpte en kort gerijpte vorm. De kort gerijpte is iets zoeter van smaak. Je kan pecorino sardo ook hier bij de betere kaaszaak vinden. Maar let er wel op dat het keurmerk D.O.P. op staat, want dan weet je dat het om de échte pecorino sardo gaat.
Bijzondere pecorino casu marzu
Ben je avontuurlijk aangelegd? Dan kan je een stukje van de Sardijnse pecorino casu marzu proberen. Ik weet niet hoe ver je Sardijns dialect reikt, maar het betekent zoveel als rottende kaas. Ik ga je appetijt niet wegnemen door in detail te treden, maar in de kaas zitten larven van de kaasvlieg die stukje bij beetje de kaas opeten. Dat geeft een bijzondere scherpe smaak aan de kaas. In Sardinië kreeg ik ook de kans om een stukje te proeven, maar ik heb ontdekt dat ik toch niet zo avontuurlijk ben aangelegd. Wil jij graag proeven? Dan zal je binnenkort toch een reisje moeten boeken naar het eiland, want buiten Sardinië is de kaas verboden door de Europese Unie.
Ben je klaar om aan de slag te gaan met lekkere pecorino? Bekijk hier nog meer heerlijke receptideeën!