pastinaak

Pastinaak, een vergeten groente? Gelukkig al lang niet meer! Wij zijn helemaal fan van deze winterse wortel. Daarom zetten we enkele leuke en handige weetjes op een rijtje:

  • Pastinaak wordt ook wel eens pinksternakel of witte peen genoemd

  • Pastinaak werd al gegeten door de oude Egyptenaren

  • Pastinaak is familie van de wortel en kan je op dezelfde manier klaarmaken als wortelen! Denk aan stoemp, puree, in pastasauzen, soepen, stoofpotjes, enz... Hieronder vind je alvast onze favorieten!

  • Pastinaak is in de zomer al beschikbaar, maar zou zijn lekkere zoete en anijsachtige smaak krijgen door in de koude grond te zitten, vandaar dat het een ideale wintergroente is.

  • Voor de aardappel bij ons geïntroduceerd werd, werd er in onze regio heel vaak pastinaak gegeten. Tijd om terug wat vaker pastinaak op het menu te zetten, ideaal voor wie koolhydraat-arm eet!

  • Eens pastinaak geoogst is, wordt hij snel slap. Bewaar hem daarom in een papieren zak onderaan in de koeling, en ga er dus zo snel mogelijk mee aan de slag...


... bijvoorbeeld met een van deze lekkere recepten met pastinaak!

1. Pastinaaksoep met appel


Pastinaaksoep met appelEen heerlijk soepje om mee te starten! De appel geeft de soep een frisse en feestelijke touch.

2. Steak met pastinaakfrietjes


Steak met pastinaakfrietjes en waterkerssalade

Pastinaakfrietjes passen verrassend goed bij een heerlijk stukje saignant gebakken steak en dan die lekker herfstige salade met waterkers en appel.

3. Pastinaak, knolselder en aardappel uit de oven


Aardappelen, knolselder en pastinaak uit de oven

Op zoek naar een gezond alternatief op frietjes? Probeer deze aardappelen, knolselder en pastinaak uit de oven eens! De kinderen zullen er vergek op zijn!

4. Pepersteak met lauwe aardappel-pastinaaksalade


Pepersteak met lauwe aardappel-pastinaaksaladeSteak-friet? Think again! Deze pepersteak is heerlijk met de lauwe aardappel-pastinaaksalade en een frisse mosterdmayonaise.

5. Gehaktbrood met pastinaakfrietjes


Gehaktbrood met pastinaakfrietjesEen heerlijk gehaktbroodje uit de oven met daarbij originele pastinaakfrietjes uit de oven. Veel gezonder dan gewone frietjes!


Ben je meer fan van de 'gewone' oranje wortel? Ontdek hier onze favoriete wortelrecepten!


 

Save

Save