Heb je al eens parelcouscous geproefd? In tegenstelling tot 'gewone' couscous zijn de bolletjes groter en hebben ze dus wat meer 'bite'. Couscous komt oorspronkelijk uit de Noord-Afrikaanse keuken, parelcouscous kent zijn oorsprong in de Midden-Oosterse keuken, meer bepaald Israël. Daarom wordt ie ook wel 'Israeli couscous, ptitim of Jerusalem couscous' genoemd. 

Het verhaal gaat dat er in de jaren '50 van de vorige eeuw een schaarste van rijst was in Israel. De eerste minister David Ben-Gourdion heeft toen de opdracht gegeven aan een voedingsbedrijf om een alternatief te ontwikkelen op basis van tarwebloem. 'Ptitim' werd ontwikkeld op basis van harde tarwe (durum) en lichtjes geroosterd in de oven, waardoor het een nootachtige smaak krijgt. Origineel in de vorm van rijst, nadien ook als bolletjes.

Er bestaat dan ook nog 'maftoul' of Palestijnse couscous, die meer lijkt op de 'originele' couscous, maar dan in dikkere bolletjes wordt gerold. Dit wordt ook wel eens handgerolde couscous genoemd. Tenslotte is er ook nog 'fregola sarda', geroosterde pastabolletjes uit Sardinië in Italië. De smaak- en bereidingswijze kan ietwat schelen, maar in principe kan je parelcouscous en zijn varianten gemakkelijk uitwisselen in recepten. Leuk om weten voor de 15gram-Foodbox klanten dat er deze week een gerecht met parelcouscous in de 15gram-selectie van Foodbag zit, altijd fijn om nieuwe ingrediënten te ontdekken, toch?

Falafel met parelcouscous, geroosterde groenten en muntyoghurt
Falafel met parelcouscous, geroosterde groenten en muntyoghurt, deze week te bestellen bij Foodbag.be!


Nog meer inspiratie met parelcouscous (en zijn aanverwanten?). We helpen je graag verder!

Salade met parelcouscous, geroosterde wortelen, dadels, munt en feta


Salade met parelcouscous, geroosterde wortelen, dadels, munt en feta

Een heerlijke Midden-Oosterse maaltijdsalade met parelcouscous als basis. Daarbij komen geroosterde wortelen, dadels, rucola, munt, feta, een dressing op basis van sinaasappel en granaatappelmelasse en de salade wordt ook nog eens afgewerkt met een heerlijke tahindressing. Zo lekker en verrassend! Bekijk recept


Parelcouscous met halloumi


Parelcouscous met halloumi
Parelcouscous is gelukkig tegenwoordig gemakkelijk bij ons in de winkel te vinden! Deze grotere bolletjes hebben wat meer 'beet' als de klassieke couscous. Het past heerlijk bij gebakken halloumi met granaatappel. Toppertje uit het Midden-Oosten! Bekijk recept



Frisse tabouleh van parelcouscous met halloumi


Frisse tabouleh van parelcouscous met halloumi
Op zoek naar een zomerse, smaakvolle vegetarische lunch? Deze kruidige frisse tabouleh met granaatappel en grillkaas is precies wat je zoekt. Een heerlijke Midden Oosterse klassieker met een fruitige twist. Bekijk recept



Fregola sarda met tomaten-groentensaus en feta


Fregola sarda met tomaten-groentensaus en feta
Een heerlijk Midden-Oosters vegetarisch stoofpotje bomvol groenten, gecombineerd met fregola sarda, dat zijn kleine pastabolletjes uit Sardinië, die ook wel aan parelcouscous doen denken. We 'toppen' het gerechtje met feta en frisse munt. Een explosie aan smaken waar iedereen blij van wordt! Bekijk recept



Pulled harissa-zalm met tabouleh van fregola sarda


Pulled harissa-zalm met tabouleh van fregola sarda
Dat je bij 15gram moet zijn voor verrassende en originele recepten? Dat wist je waarschijnlijk al! En kijk, hierbij nogmaals het bewijs. Wat denk je van deze 'pulled harissa-zalm' met een frisse tabouleh van fregola sarda erbij. Dit wil je proberen, toch? Bekijk recept



Fregola sarda met merguez en kruidige tomaten-groentesaus


Fregola sarda met merguez en kruidige tomaten-groentesaus
Een heerlijk Midden-Oosters geïnspireerd gerecht met pastabolletjes, een kruidige tomaten-groentesaus en pittige merguezworstjes. Heel gemakkelijk om te maken en zo hartverwarmend! Geniet ervan! Bekijk recept



Geroosterde venkel met sinaasappel, mozzarella en fregola sarda


Geroosterde venkel met sinaasappel, mozzarella en fregola sarda
Deze verrassende maaltijdsalade zou niet misstaan op de kaart van een hip restaurant. Maar je kan het dus gelukkig thuis ook gemakkelijk maken, voor een fractie van de prijs ;-). Een vegetarisch toppertje: geroosterde venkel met sinaasappel, mozzarella, geroosterde amandelschilfers en fregola sarda. Genieten! Bekijk recept