Perfecte kost voor in de herfst of winter. Wij zetten onze favorieten op een rijtje!
De klassieker en zijn variaties
Een klassieke hachis parmentier heeft een laagje gestoofde groenten, een laagje rul gebakken gehakt (hachis) en tenslotte een laag aardappelpuree (parmentier is de Franse benaming voor aardappelbereidingen). In de klassieke bereiding wordt het gehakt gemengd met de groenten en een saus.
Maar je kan eindeloos variëren met deze klassieker! Deze hachis parmentier is met prei.
Met vis!
Het gehakt zelf kan je trouwens ook vervangen. Wat denk je van een versie met vis? Je hoeft het gerecht ook niet altijd in een grote ovenschotel te presenteren. Kleine individuele porties zijn een leuke variatie!
De bovenste laag?
De bovenste laag hoeft niet altijd aardappelpuree te zijn. Je kan het ook vervangen door aardappelschijfjes, een originele röstikorst of voor een lichte versie: met bloemkool!
Internationale klassiekers
Hachis parmentier is, zoals de naam wel doet vermoeden, een klassieker uit de Franse keuken. Ook in andere keukens vind je hun eigen versie op de ovenschotel in laagjes: Er is Griekse moussaka, Shepherd's pie met lamsgehakt uit Engeland en onze eigenste 'hete bliksem' met een laagje zeer hete appelmoes!
Ga zelf creatief aan de slag!
Of welke verrassende variaties kan je zelf bedenken? Een lekker groentje door de puree draaien, linzen in plaats van gehakt gebruiken voor een voedzame veggie variant of creatief zijn met de 'bovenkant'? Laat je vooral gaan! Of wij gingen ook eens ons licht opsteken bij de vrienden van Foodbag, en daar staat deze heerlijke variant deze week op het menu: Parmentier met gehakt, wortelpuree, champignons en tomatensaus. Wil je proeven? Bestel deze topper dan nu!