Hete bliksem, gratin, hachis parmentier, shepherd's pie, moussaka... iedereen kent ze wel, de ovenschotels in laagjes! Ze hebben vaak een nogal verschillende naam, maar het komt wel op hetzelfde neer: heerlijke hartverwarmende comfort food in een heerlijke ovenschotel, gepresenteerd in laagjes, waarvan het bovenste laagje veelal aardappelpuree is, al dan niet met een krokant (kaas)korstje.

Perfecte kost voor in de herfst of winter. Wij zetten onze favorieten op een rijtje!

De klassieker en zijn variaties


Een klassieke hachis parmentier heeft een laagje gestoofde groenten, een laagje rul gebakken gehakt (hachis) en tenslotte een laag aardappelpuree (parmentier is de Franse benaming voor aardappelbereidingen). In de klassieke bereiding wordt het gehakt gemengd met de groenten en een saus.

Klassieke hachis parmentier
Klassieke hachis parmentier


Maar je kan eindeloos variëren met deze klassieker! Deze hachis parmentier is met prei.

Hachis parmentier met prei - deze week bij de 15gram Foodbox!
Hachis parmentier met prei - deze week bij de 15gram Foodbox!


 

Met vis!


Het gehakt zelf kan je trouwens ook vervangen. Wat denk je van een versie met vis? Je hoeft het gerecht ook niet altijd in een grote ovenschotel te presenteren. Kleine individuele porties zijn een leuke variatie!

Parmentier met vlaswijting
Parmentier met vlaswijting


Gratin met gerookte makreel en prei
Gratin met gerookte makreel en prei


Parmentier van kabeljauw en prei
Parmentier van kabeljauw en prei


De bovenste laag?


De bovenste laag hoeft niet altijd aardappelpuree te zijn. Je kan het ook vervangen door aardappelschijfjes, een originele röstikorst of voor een lichte versie: met bloemkool!

Ovenschotel met gehakt en broccoli
Ovenschotel met gehakt en broccoli


Ovenschotel in laagjes met röstikorstje
Ovenschotel in laagjes met röstikorstje


Parmentier van bloemkool en kippengehakt
Parmentier van bloemkool en kippengehakt


Internationale klassiekers
 


Hachis parmentier is, zoals de naam wel doet vermoeden, een klassieker uit de Franse keuken. Ook in andere keukens vind je hun eigen versie op de ovenschotel in laagjes: Er is Griekse moussaka, Shepherd's pie met lamsgehakt uit Engeland en onze eigenste 'hete bliksem' met een laagje zeer hete appelmoes!

Moussaka
Moussaka


Shepherd's pie
Shepherd's pie


Hete bliksem
Hete bliksem