Na een wat kwakkele start, mogen we nu toch echt wel zeggen dat het zonnige seizoen daar is, en dat is -bij mij toch- synoniem voor barbecueseizoen! En ik ga een klein geheimpje vertellen: eigenlijk ben ik nog meer fan van de lekkere salades die erbij komen, dan van (te?) grote porties vlees.

En als het over barbecueën gaat, merk je toch nog een heel duidelijk rollenpatroon: de vrouwen leven zich uit met de groentjes in de keuken, de mannen staan met een pintje in de hand rond de barbecue met het vlees op. Cliché of niet, dit is gewoon genieten!

De tijd dat je bij een barbecue een buffetje had met geraspte worteltjes, grote bladeren sla, komkommerschijfjes en grote brokken tomaat met een ajuintje bij is gelukkig wél gepasseerd. Er is in principe niets mis met ‘klassieke’ rauwkost, maar ik leef me toch graag wat creatiever uit bij het bereiden van heerlijke slaatjes, die perfect passen bij een stukje gegrild vlees of vis.

Griekse salade met komkommerslierten

Griekse salade met komkommerslierten
Griekse salade met komkommerslierten

Een Griekse salade moet er gewoon bij zijn. Frisse tomaatjes, knapperige paprika, zoute feta, en in dit geval, originele komkommerslierten. “Het is eens iets anders”, hoor ik mijn nonkel zo zeggen.

Salade van krieltjes

Salade van krieltjes
Salade van krieltjes

Wat zeker ook niet mag ontbreken, is natuurlijk een aardappelsalade. Ik maak er meestal een met krieltjes, want die hoeven niet geschild te worden. En de mayonaise die kan je (deels) vervangen door enkele eetlepels Griekse yoghurt, minder vettig en frisser!

Salade met gegrilde mediterraanse groenten

Salade met gegrilde mediteraanse groenten
Salade met gegrilde mediteraanse groenten

Bij gegrild vlees passen uiteraard ook gegrilde groentjes. Je kan ze meteen ook mee op de barbecue grillen. De frisse dressing maakt het slaatje af!

Marokkaanse tomatensalade

Marokkaanse tomatensalade
Marokkaanse tomatensalade

Pas in augustus zijn de tomaten echt goed rijp en in seizoen, maar dat kan je wel ‘verdoezelen’ door er een hele lekkere dressing bij te maken, bijvoorbeeld deze Marokkaans geïnspireerde met komijn.

Luie guacamole

Luie guacamole
Luie guacamole

Misschien had je al door dat ik van nature een beetje een luie kok ben (remember de krieltjes die ik niet wilde schillen?), maar bij deze salade komt dat perfect uit! Je gebruikt alle ingrediënten voor een klassieke guacamole, maar verwerkt ze in een salade, in plaats van alles fijn te prakken.

Pastasalade met zongedroogde tomaat en spinazie

Pastasalade met zongedroogde tomaat en spinazie
Pastasalade met zongedroogde tomaat en spinazie

Eentje die ondertussen ook al een tijdje zijn intrede heeft gedaan, is pastasalade. Je kan de pasta warm serveren, maar het is eigenlijk nog veel lekkerder als de pasta koud is. Ideale restjesverwerking ook!

Watermeloensalade met feta en munt

Watermeloensalade met feta en munt
Watermeloensalade met feta en munt

Een topcombinatie, watermeloen, feta en munt! Al eens geprobeerd? En het past wonderwel heel goed bij gegrild vlees!

En nu de sausjes nog? Hier vind je een originele selectie!

Originele sausjes voor bij de barbecue
Originele sausjes voor bij de barbecue