Hou jij ook zo van de Mexicaanse keuken? Wie 15gram regelmatig bezoekt, moet weten dat wij ook fan zijn! Dé Mexicaanse keuken bestaat trouwens niet. De gerechten zijn heel streekgebonden, en dan zijn er ook nog eens veel gerechten die wij kennen als 'Mexicaans', die eigenlijk eerder 'TexMex' zijn, de Amerikaanse versie (uit Texas) van de Mexicaanse keuken.

Het is de TexMex keuken die ons vooral bereikt heeft in Europa. Enerzijds omdat het met ingrediënten is die ook hier te verkrijgen zijn, anderzijds omdat het vaak eenvoudiger en sneller is. Wij zijn fan van beide, maar we moeten toegeven dat het toch vaak de TexMex keuken is die het haalt, omdat het zo snel klaar is. Lekker is het sowieso!

Ontdek onze 7 favoriete gerechten uit de Mexicaanse (en TexMex-) keuken!

1. Enchiladas met gehakt


Enchiladas met gehakt

Enchiladas is een ovenschotel met opgerolde tortilla's. Die worden gevuld met een lekkere mengeling van paprika, tomatenpassata en gehakt en gaan dan in de oven, met een lekker laagje gesmolten kaas over. Comfort food, Mexican style! Zin in? Deze topper kan je deze week bestellen bij de 15gram Foodbox!

2. Sopa de lima


Mexicaanse maaltijdsoep met kip en rijst

Ontdek de befaamde Mexicaanse 'sopa de lima', een heerlijk vullende maaltijdsoep met kip, rijst, tomaat, avocado, koriander en limoensap natuurlijk. Het is eens iets anders dan een taco of tortilla, moet je proberen!

3. Snelle chili sin carne


Snelle chili sin carne

Chili sin of con carne moet normaal gezien uren staan pruttelen op het vuur, maar wij maakten een snelle en gemakkelijke versie die niet moet inboeten aan smaak! Heerlijk met de Cheddar kaas die er mooi over smelt, en leuke tortilladriehoekjes om erbij te eten (en de laatste restjes mee op te vegen). Een Mexicaans vegetarisch toppertje, klaar in 20 minuten!

4. Quesadilla's met kip en kerstomatensalsa


Quesadilla's met kip en kerstomatensalsa

Queso is het spaanse woord voor kaas, dus kan je al wel raden waar quesadilla's mee gemaakt zijn! Het is een topper uit de Mexicaanse keuken. Je vult tortilla's met een heerlijke mengeling van kaas, paprika en kruidige kippenblokjes en bakt de quesadilla dan nog even in de pan, zodat de kaas helemaal begint te smelten. Zalig!

5. Paprika-taco's met kruidig kippengehakt


Paprika-taco's met kruidig kippengehakt

We zijn echte fans van de Mexicaanse keuken, maar toegegeven: het zijn vaak echte caloriebommetjes. Gelukkig bestaan er enkele slimme 'hacks', zoals deze originele paprika's die dienen als taco's voor een heerlijke vulling van kruidig kippengehakt. Daarbij komt een lekker frisse kerstomatensalsa en zure room. Origineel en lekker licht, olé!

6. Fajita's met biefstuk


Fajita's met biefstuk

'Fajita's' komt van het Spaanse woord 'fata', wat zoveel wilt zeggen als 'reepje'. Het gaat dus om reepjes vlees die worden geserveerd in een dichtgevouwen tortilla. Deze versie met reepjes biefstuk is ideaal voor op de barbecue!

7. Mexicaanse rijst met varkenssaté's 


Mexicaanse rijst met varkenssatés

Mexicaanse rijst is rijst die in een heerlijke tomatensaus wordt gegaard. Resultaat is een heerlijk sappige en smaakvolle rijstschotel met daarbij lekker pittige varkenssaté's. Een ware ontdekking uit de Mexicaanse keuken, olé!

Honger naar nog meer Mexicaans lekkers? Organiseer eens een taco-avond!