Als je een dessert zoekt om indruk te maken op je gasten dan zal je zeker scoren met een mooie pavlova. Het leuke aan dit dessert is dat het heel gemakkelijk te maken is en dat het er heel indrukwekkend uit ziet.

Een feestelijke pavlova met frambozen
Een feestelijke pavlova met frambozen


Dit dessert is in de jaren 20 van de vorige eeuw uitgevonden en vernoemd naar de Russische prima ballerina Anna Pavlova. Blijkbaar zou ze dit geweldig lekker gevonden hebben en tijdens haar toernee door Australië en Nieuw-Zeeland heeft ze dit veel gegeten. Sindsdien is dit een klassiek dessert dat gesmaakt wordt door jong en oud.

Het komt er voor dit dessert op neer dat je eiwitten opklopt met suiker. Belangrijk is dat je lang genoeg blijft kloppen tot je een glanzend stevig resultaat krijgt. Dit kan zeker 10 minuten duren. Een goede keukenmachine kan hierbij helpen, maar je kan dit ook met een handmixer doen. Nadien voeg je azijn en maïzena toe en eventueel wat vanille essence.

Grote of kleine pavlova’s?


Je kan kiezen voor kleine pavlova’s – die zijn trouwens ook leuk voor kleine kindjes – die je dan kan versieren met verschillende soorten fruit zoals kiwi, aardbeien, passievrucht en frambozen. Of je kan een grote pavlova maken en die dan prachtig versieren met chocolade, noten, fruit…

In vind een grote pavlova altijd het mooist om te presenteren, maar het spijtige is natuurlijk dat dit op een individueel bord niet mooi oogt.

Kleine pavlova's met kiwi
Kleine pavlova's met kiwi

Pimp je pavlova


Hierbij een aantal leuke ideeën om je pavlova te versieren:

  • Kiwi, munt en room

  • Chocolade snippers, hazelnoten, karamel en room

  • Kokosroom, passievruchten en munt

  • Perziken, frambozen, pistachenoten, rozenblaadjes en opgeklopte sojaroom

  • Frambozencoulis, rode vruchten mengeling en slagroom