Je kan er niet omheen in de supermarkten vandaag de dag: er zijn enorm veel verschillende soorten plantaardige melk te vinden: sojamelk, amandelmelk, kokosmelk, hazelnootmelk, speltmelk, havermelk, rijstemelk en dan heb ik het nog niet over de combinaties van die melken.

Ik heb er al een aantal geproefd en ik moet eerlijk toegeven: er zitten wel lekkere varianten tussen, maar ik vroeg me af of ik dit niet ook gemakkelijk zelf zou kunnen maken? 

Notenmelk maken


Notenmelk maken

Na een beetje research op internet heb ik een aantal verschillende recepten vergeleken voor notenmelk, en het komt telkens op hetzelfde neer. Neem ongeveer 120 gr noten (ik voeg meestal wat cashewnoten toe omdat die voor een romig resultaat zorgen), 2 el lijnzaad, 1 tl zeezout en een medjoul dadel of 1 el agavesiroop. Zet de noten, het zout  en zaden onder water en laat het minstens een nacht, idealiter 24u weken.

Giet dit mengsel dan af in een zeef en spoel met water. Doe dit mengsel in een blender en voeg ongeveer 800 ml water, de dadel of siroop toe. Mix dit geheel gedurende 4 minuten tot je een smeuïge massa hebt.

Span een neteldoek over een grote kom en giet deze notenmengeling hierin en laat dit uitlekken. Duw dit mengsel goed uit totdat al het vocht eruit is.

Gooi het mengsel niet weg. Je kan dit nog gebruiken in smoothies, als toevoeging aan deeg voor koekjes of mix dit met dadels en maak zo een heerlijke taartbodem voor een raw cake.

Notenboter


Lekkere notenboter maken

Ik maak zelf ook regelmatig notenboter, dit is iets minder werk dan notenmelk en je hebt er lang plezier van. Je kan dit uitsmeren over een warme toast, serveren bij havermoutpap, mixen in een smoothie of zoals ik dit het liefste eet als laat avond snack om stukjes appel in te dippen. Ik maak liefst notenboter van cashewnoten of amandelen, maar je kan ook een gemengde noten gebruiken.

Doe 200 gr noten en een snuf zeezout in je keukenmachine en pulseer gedurende 15 minuten tot je een gladde massa krijgt. Maak je geen zorgen mocht dit in het begin niet lijken te lukken. De noten zullen eerst verpulverd worden tot een soort kruimels en dan zal je zien dat je een smeuïge massa. Af en toe moet je misschien eens de zijkanten afschrapen maar blijf geduldig verder mixen.

Op een bepaald moment zie je dat de oliën in de noten vrijkomen en krijg je mengsel echt de textuur van boter. Als je wil kan je hier nu nog wat kaneel en honing toevoegen, maar dit is niet echt noodzakelijk.

Smakelijk!