Oef, de feestdagen heb ik weer overleefd! Toegegeven, het heeft gesmaakt, maar terug wat lichter eten zal deugd doen, nietwaar? Gelukkig bestaan daar ook een heleboel perfecte recepten voor!

Een lichtere versie van de klassieke spaghetti carbonara
Een lichtere versie van de klassieke spaghetti carbonara


Desondanks al die overheerlijke feestmaaltijden, sleep (of beter gezegd rol) ik me toch elk jaar opnieuw naar dat laatste familiefeest. Gezelligheid troef, maar zeven dagen op rij uitgebreid dineren is toch wat teveel van het goede. De kilo’s tikken aan en ik voel mijn maag groter en groter worden. Hoog tijd dus om het roer om te gooien.

Maar laat nu net dat laatste, zeker in de winter, geen makkelijke opgave zijn. Wintergerechten zijn vaak zwaar, romig en dus erg calorierijk. Wil dit dan zeggen dat je vanaf nu aangewezen bent op slaatjes en fruit? Zeker en vast niet! Met een paar kleine en slimme aanpassingen tover je jouw favoriete winterkost om tot een lichtere en dus gezondere variant.

Ga bijvoorbeeld eens voor een gezonde spaghetti carbonara. Vervang de room door sojaroom en het spek door ham. Om het helemaal goed te doen, kies je voor volkorenpasta. Deze is veel voedzamer, waardoor je sneller voldaan bent en dus minder eet!

Lekker lichte winterkost: cannelloni met ham en prei
Lekker lichte winterkost: cannelloni met ham en prei


Of wat dacht je van een gezonde canneloni? Vervang de zware bechamel door een kaassaus gemaakt van magere melk en ricotta. De klassieke gehaktvulling wordt overbodig door de lekkere ham-en preivulling, die minder zwaar maar eens zo lekker is!

Een lichte versie van de klassieke moussaka
Een lichte versie van de klassieke moussaka


Ook van moussaka, een traditioneel gerecht met aubergine en lamsgehakt, maak je in een handomdraai een lichtere variant. Laat het gehakt weg en voeg extra aubergines, tomaat en aardappeltjes toe en je bent vertrokken. Of vervang gehakt eens door spinazie, zoals in deze heerlijke lasagne met champignons en tomaat.

Een heerlijke spinazielasagne met champignons en tomaat
Een heerlijke spinazielasagne met champignons en tomaat


En als laatste, een overheerlijke Italiaanse topper in een veggiejasje: balletjes in tomatensaus. De balletjes zijn gemaakt van linzen, wat erg voedzaam en lekker is. Met deze lichte winterkost plezier je niet alleen jezelf, maar ook je lichaam (en je portefeuille).

Gezonde veggieballetjes in tomatensaus
Gezonde veggieballetjes in tomatensaus