Ik moet toegeven dat ik iets heb met het cijfer 3. In de eerste plaats omdat ik zaken die uit 3 bestaan gemakkelijk kan vatten en onthouden. En in de tweede plaats omdat ik ervan overtuigd ben dat het als het ware in ons DNA is ingebakken. Denk maar aan het spreekwoord: 'Alle goede dingen bestaan in drieën', in de wiskunde kennen we de regel van drie en we zingen toch ook driemaal 'Hip hip hoera' als er iemand jarig is. Maar goed, waar hadden we het over? Juist, cocktailglazen!

De 3 cocktailglazen die je nodig hebt

Soms lijkt het wel of iedere cocktail zijn eigen glas heeft, maar ik beweer dat je met 3 cocktailglazen iedere cocktail aankan. De reden hiervoor is volgens mij dat er 3 soorten cocktails zijn.

De comeback van de coupe


Laat ons van de cocktailglazen beginnen met de cocktails die geserveerd worden zonder ijs in het glas. Of het nu een Manhattan, een Sidecar of een Cosmopolitan is, ze hebben allemaal een klein volume en worden perfect gekoeld en verdund geserveerd zonder ijs in het cocktailglas. Perfect om te serveren in een glas dat terug is van weggeweest, de coupe. Het cocktailglas heeft een inhoud van 12 à 14 cl.

Manhattan
Manhattan


Sidecar
Sidecar


Cosmopolitan
Cosmopolitan

Double Old Fashioned


Een tweede soort is de cocktail die wel met een berg ijs wordt geschonken maar ook eerder klein in volume is. Denk hierbij aan een Margarita, een Caipiroska of een Daiquiri. Deze cocktails serveer je in een Double Old Fashioned, een cocktailglas met een inhoud van ongeveer een 35 cl.

Margarita
Margarita


Strawberry caipiroska
Strawberry caipiroska


Blueberry daiquiri
Blueberry daiquiri

High ball glas


Het laatste cocktailglas dat je in je home bar nodig hebt, is het high ball glas. Het is het hoogste glas maar heeft ongeveer dezelfde inhoud als de Double Old Fashioned. Het high ball glas wordt gebruikt voor cocktails zoals de Bloody Mary, de Cointreau Fizz of de Tom Collins.

Bloody Mary
Bloody Mary


Cointreau fizz
Cointreau fizz


Tom Collins
Tom Collins