Het mosselseizoen is terug op gang getrokken, en ze zijn bovendien erg lekker! Tijd dus om nog eens te genieten van een grote kom dampende mosseltjes! Dit zijn onze favoriete bereidingen...

Wij Belgen eten ze graag met selder, ui, witte wijn en frietjes. Daar is uiteraard niets mis mee (meer nog, yummie!), maar er zijn nog zoveel andere heerlijke mogelijkheden met die prachtige zwarte weekdiertjes. Een overzichtje!

Mosselen in witte wijnsaus

Mosselhapjes


Gegratineerde mosselen


Mosselen worden al snel eens over het hoofd gezien bij het aperitief. Jammer, want de schelp is een ideaal 'kommetje', écht fingerfood! Deze mooie gevulde schelpen zijn ideaal als aperitief, met het heerlijk romig kaassausje erbij.

Gegratineerde mosselen
Lekker gegratineerd met een kaassausje


Gegratineerde mosselen met gegrilde paprikasaus
.... of met een heerlijke paprikasaus bij.

Mosseltjes met tartaar


Nog in de categorie hapjes horen deze mosseltjes met tartaar. Lekker fris met het sausje en perfect bijvoorbeeld om een barbecue op gang te trappen.

Mosseltjes met tartaar

 

Lekker licht


Mosselpannetje met spinazie


Er zijn mensen die vlotjes 1,2 kg mosselen in één zitting naar binnen werken. Maar voor sommigen is dat wat veel, en mag het ook wel wat lichter (en afwisselender!) zijn. Dit mosselpannetje, ook nog met lekkere venusschelpjes, venkel en spinazie is heerlijk licht, verrassend, en kan bijvoorbeeld ook als voorgerecht.

Mosselpannetje met gestoofde spinazie

Mosselen met witte wijn en curry


Mosselen met witte wijn en curry

Op de barbecue


Mosselen kan je ook perfect klaarmaken op de barbecue in een papillot. Zo goed als geen werk en een heerlijk hapje terwijl de rest van het vlees ligt te bakken!

Mosselen in papillot op de barbecue
Mosselen in papillot op de barbecue

Go south


Mosselen met tomaten en olijven


'Het zwarte goud' is niet enkel bij ons een specialiteit, aan de mediterraanse zee weten ze er ook wel hun weg mee. Ontdek ze in een heerlijke combinatie met tomaten en zwarte olijven. Heerlijk!

Mosselen met tomaten en olijven

Saffraan risotto met mosselen


Een heerlijke match, deze rijke saffraan risotto met mosseltjes. Een extra tip: je kan het kookvocht ook gebruiken als bouillon om de risotto te maken.

Saffraan risotto met mosselen

Go east


Mosselen met citroengras


Serveer ze eens op Vietnamese wijze met fris citroengras, gember en limoenblaadjes. Er komt een lekker dipsausje bij met limoensap.

Mosselen met citroengras

Mosselen met rode curry


Een Thaise variant op onze klassieker. Deze kokosbouillon is heerlijk!

Mosselen met rode curry