Er zijn heel wat verschillende groenten die je kan roosteren: aardappelen en krieltjes, wortelgroenten (wortel, pastinaak,...), bloemkool, pompoen, venkel, zoete aardappel, bietjes, kerstomaten,...
Dit zijn onze tips:
- Verwarm de oven voor (hete lucht) op 200-220 °C. Bedek een bakplaat met bakpapier.
- Snij de groenten in hapklare stukjes, plakjes of frietjes. Sommige groenten, zoals aardappelen en pompoen hoef je zelfs niet te schillen, door de warmte in de oven, wordt de schil zacht.
- Spreid de groenten uit op de bakplaat, zorg ervoor dat ze niet op mekaar liggen. Besprenkel de groenten met olijfolie en kruid met peper en zout. Je kan er ook nog kruiden zoals tijm en rozemarijn bijleggen. Teentjes knoflook (ongepeld) kan je er ook bijleggen, die worden heerlijk zacht in de oven en kan je dan nadien gebruiken als basis voor een dressing, saus of mengen met olie. Wat honing erover sprenkelen geeft een mooi gekaramelliseerd resultaat.
- Zet de bakplaat een 20-tal minuten in de oven. Schep de groenten halverwege om.
- Pof je kerstomaatjes in de oven? Die hebben maar een 10-tal minuten nodig.
Nog meer inspiratie nodig? We zetten 8 recepten met geroosterde groenten op een rijtje:
Rosbief met wortelgroenten uit de oven

Een verrassend gerecht met een lekker sappig stukje rosbief, wortelgroenten en krielaardappeltjes met een subtiel Oosters tintje. Deze topper kan je bestellen bij de 15gram Foodbox van 5-11 januari.
Geroosterde groentenschotel

Een geroosterde groentenschotel is het ideale bijgerecht op de feesttafel! Je kan het op voorhand klaarmaken en dan in de oven schuiven als je gasten er zijn. Bekijk recept
Worst met geroosterde groentenfrietjes en basilicummayonaise

Wie denkt dat er enkel frietjes van aardappel lekker zijn, die moet dit maar eens proberen! Een lekkere worst met verschillende groentenfrietjes in de oven. Bekijk recept
Honing-mosterdkip met geroosterde groenten

Een lekker stukje kip en een bord vol geroosterde groentjes, dat wordt een heerlijke gezonde en kleurrijke maaltijd! Bekijk recept
Geroosterde groentenschotel met blauwe kaas

Een flinke schaal bomvol geroosterde groenten, in heerlijk contrast met een frisse dressing en blauwe kaas. Lekker vullend en toch heerlijk licht, zo hebben we het graag! Een vegetarische topper! Bekijk recept
Geroosterde groenten met ahornsiroop, chili en feta

Deze mooie schotel met geroosterde groenten, ahornsiroop en feta is perfect als bijgerecht op de feesttafel, of om de vegetarische tafelgenoten te plezieren. Bekijk recept
Geroosterde aubergine met mozzarella, citroen en couscous

Geroosterde aubergine met lekker smeuïge mozzarella, een pikante toets van de chilipepers, een friszure citroendressing en lekker vullende couscous. Een heerlijke vegetarische ovenschotel voor aubergine-lovers! Bekijk recept
Tabouleh met geroosterde groenten en feta

Tabouleh is een couscoussalade uit de Libanese keuken. Een heerlijk kruidige en frisse salade bomvol smaken! Heerlijk met de geroosterde groenten en feta. Bekijk recept