Wat is een 'vleesvervanger' nu juist? De belangrijkste eigenschap van vlees of vis in ons voedingspatroon is om eiwitten te leveren. Ze zorgen voor spieropbouw en -herstel, celvernieuwing, afweer (antistoffen die het immuunsysteem helpen tegen ziektes zijn ook eiwitten) en zijn ook nog een energiebron (naast koolhydraten en vetten). Als je vlees of vis weglaat, dan moet je dus naar alternatieven gaan zoeken. Die vind je (soms) in vleesvervangers, maar ze zijn ook veelvuldig aanwezig in peulvruchten, noten en zaden en volkoren granen.
Enkel dierlijke eiwitten eten is trouwens niet aanbevolen, ze zijn vaak hoger in verzadigd vet (vlees). Plantaardige eiwitbronnen zijn vaak ook goede bronnen van meervoudige koolhydraten, voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Door een combinatie van dierlijk en plantaardig te eten/gevarieerd plantaardig te eten krijg je alle essentiële aminozuren (9) binnen.
En dan is er natuurlijk ook de smaak en textuur! Wie wat vaker vegetarisch wil eten, kan de 'overstap' gemakkelijker maken door voor een vleesvervanger te kiezen. Er zijn bijvoorbeeld heel wat opties om het stukje vlees of vis op je bord te vervangen door een alternatief, en dan hoef je ook maar een kleine ingreep te doen aan het recept dat je wilde volgen. Enerzijds zijn er de vleesvervangers die écht lijken op 'the real deal', anderzijds zijn er vegetarische producten die (veelal uit de Aziatische keuken, denk aan tempeh, tofu en seitan) die meer een 'acquired taste' zijn. Maar met de juiste bereidingswijze kunnen ze ook heel verrassend en verrijkend zijn.

Over naar onze favoriete vleesvervangers!
Greenway (Gent)
Al meer dan 25 jaar pionier in België wat betreft vegetarische producten. Geïnspireerd door de Indische keuken opende Paul Florizoone in 1998 Greenway in Gent, de plant-based producten volgden snel in de supermarkt. We zijn grote fan van de 'Just like chicken' filetstukjes, die zijn gemaakt van Europese soja en doen -zoals de naam verraadt- echt aan gebakken kip denken. Je kan ze mooi krokant bakken in de pan en hebben een hoog eiwitgehalte! Maar er is nog zoveel meer: het kneedgehakt, cordon bleu, verschillende worstjes en burgers. Moet je proeven! De filetstukjes staan trouwens op het menu bij Foodbag van 21-25 maart.
BonMush (Ieper)
BonMush uit Ieper maakt vegetarische worsten, veggie broodbeleg en nog meer innovatieve plantaardige producten op basis van oesterzwammen, die ze ook nog eens zelf kweken, hoe geweldig is dat? De oesterzwam is milieuvriendelijk omdat hij lokaal wordt verbouwd en zich voedt met restproducten van koffiebranderijen en brouwerijen. Een zeer ecologische keuze dus. En het goede nieuws? Het is nog eens heel lekker ook! Wij zijn grote fan van de veggie witte pens, die smaakt echt zoals de vleesvariant. Eens proberen? De veggie hotdog hieronder kan je deze week bij Foodbag bestellen, hun vegan seasticks 21-25 maart.
Davai (Wichelen)
Ruslan en Maybritt zijn 2 jonge ondernemers die tijdens hun studententijd al 'Davai dumplings' op de markt brachten. De dumplings zijn geïnspireerd op 'pelmeni', Oost-Europese gevulde deegbolletjes. Bij Davai maken ze er verschillende plant-based versies van, zoals de "Japanese Ginger", "Mexican Chili" en "Italian Pesto". Ook Davai dumplings (met geredde broccoli!) staan deze week op het menu bij Foodbag.
La Vie est Belle (Oostkamp)
La Vie est Belle is een familiebedrijf dat in 1992 opgericht werd door Katrien en Stefaan nadat ze een tijd in Rwanda verbleven hadden. Daar ontdekten ze de veelzijdigheid van peulvruchten en besloten daar in België iets mee te doen. In hun gamma vind je verschillende falafelsoorten, veggieburgers en veggie shoarma. Een absolute aanrader! Die laatste staat op het menu bij Foodbag van 21-25 maart. Hun hazelnootburger kan je proeven in het Foodbagmenu van 28 maart - 1 april.
De Hobbit (Maldegem)
De Hobbit maakt 100% biologische vleesvervangers zoals tofu, seitan en tempeh. Ze gaan ook resoluut voor een eerlijke handel die bijdraagt aan het welzijn van de telers. Tofu wordt steeds populairder, en er zijn zoveel creatieve bereidingen mee mogelijk. Hoe je tofu meer smaak geeft, daar schreven we hier al eens een artikel over. De tofu van De Hobbit staat ook regelmatig op het menu bij Foodbag, onze allerfavorietste bereiding met tofu vind je hieronder!
De Volle Maan (Sint-Lievens-Houtem)
Een vleesvervanger hoeft natuurlijk ook niet 100% plantaardig te zijn, kaas - en meer bepaald geitenkaas in dit geval - is ook een prima vleesvervanger! Hoog in calcium en eiwitten en heerlijk zacht van smaak. In 1994 begonnen Bart en Kathelijne kleinschalig met hun geitenboerderij De Volle Maan met 18 geitjes. Inmiddels schakelden ze over naar een volledig biologische teelt, en dat proef je! De geitjes van De Volle Maan worden vertroeteld in een weide boordevol klaver en paardenbloem. Van de melk wordt o.a. "geta", het Belgische alternatief op feta en geitenkaas gemaakt. Overheerlijk! In de week van 28 maart - 1 april staat er een gerecht met geta op het menu bij Foodbag.
We inspireren je graag nog met lekker veel gerechten met heerlijke vleesvervangers!
Veggie witte pens met curryketchup, zuurkool en geroosterde aardappelen

Chef Caroline: "Vandaag maken we een culinair tripje richting Berlijn. Daar is de 'Currywurst' alom aanwezig, een echte streetfoodklassieker. Ik maak er een veggie versie van, met de uitstekende witte pens van BonMush, een snelle zuurkool en homemade curryketchup." Bekijk recept
Wrap met vegan seaburger, frisse groenten en tartaarsaus

Vis, maar dan veggie? Tegenwoordig vind je heel lekkere en verrassende veggieproducten! Wij halen voor dit gerecht seaburgers van het merk BonMush, dat moet je eens proberen! Bekijk recept
Veggie cordon bleu met geroosterde patatjes, erwtjes en wortelen

Een klassiek bordje. Of niet? Toch wel, we gebruiken in ons gerecht de Belgische Greenway Cordon Bleu op basis van lokaal geteelde knolselder. Die evenaart de bite en smaak van een klassieke cordon bleu. De smeuïge kaassaus binnenin blijft identiek. Bekijk recept
Sticky 'chick' pieces met pinda's, rijst en wokgroenten

Dit is het type vegan gerecht dat je perfect voor een carnivoor kunt voorschotelen. De sticky "chick pieces" van het Belgische Greenway smaken zo heerlijk dat je helemaal geen kip mist! Bekijk recept
Glazed Davai dumplings met broccoli en noedels

Foodbagchef Caroline: "Edamame boontjes zijn als kleine wondertjes: ze zitten bomvol vitaminen en mineralen. Dat ze gezond én lekker zijn weten ze bij Davai ook, want ze vullen hun dumplings met deze heerlijke bonenpasta." Bekijk recept
Aziatische koolsla met noedels met Korean Davai dumplings

Wij zijn helemaal verzot op de Koreaanse keuken! Toen we hoorden dat Davai Koreaans geïnspireerde dumplings maakte, moesten we ze proeven! Ze passen perfect bij een Aziatische koolsla en sobanoedels. Smaakbommetje! Bekijk recept
Falafelbowl met verse tzatziki en zoete aardappelfrietjes

Foodbagchef Deborah: "Ik haal de falafel voor deze heerlijke bowl bij La Vie Est Belle. In 1992 opgericht door Katrien en Stefaan na hun tijd in Rwanda. Daar ontdekten ze de veelzijdigheid van peulvruchten en besloten daar in België iets mee te doen." Bekijk recept
Sticky tofu met wokgroenten en rijst

Dit is ons go-to gerecht om non-believers te overtuigen van tofu. Door wat sojasaus en shoarmakruiden toe te voegen, krijgt die een heerlijke, volle smaak én het is een originele manier op gehakt na te bootsen. Bekijk recept
Noedels met krokante tempeh, zoete aardappel en pindasaus

We gaan aan de slag met tempeh. Dat is een plantaardige vleesvervanger op basis van gekookte sojabonen. Tempeh heeft op zich niet heel veel smaak, maar vooral een lekkere beet. Daarom voegen we er een smaakvolle pindasaus aan toe. Bekijk recept
Veggie dandan-noedels met tempeh en komkommerlinten

"Mmm, hoe zouden ze dát maken?" We aten een waanzinnig lekkere kom noedels bij restaurant 'Sum Sum' in Antwerpen. Na veel probeerwerk is dit onze versie. 'Dandan' verwijst naar de balk waaraan straatverkopers uit Sichuan hun noedelmanden hangen. Bekijk recept