Heb je al eens Koreaans gegeten? Zo niet, zeker doen, er gaat een hele nieuwe wereld voor je open! Kimchi, bibimbap, bulgogi, gochujang,... allemaal nieuwe woorden om in je eetvocabulaire toe te voegen. Maar geen zorgen, wij helpen je graag op weg! 

De (Zuid)-Koreaanse keuken is dus nog relatief onbekend bij ons. Maar stilaan vindt deze voortreffelijke keuken ook zijn weg naar ons! Op een Koreaanse eettafel worden meestal héél veel kommetjes gezet. Rijst, een hoofdgerecht en 'banchan', dat zijn kleine bijgerechtjes. Het meest bekende (bij)gerecht is ongetwijfeld kimchi, de gefermenteerde Chinese kool. Die eten de Koreanen werkelijk overal bij. Ze maken meestal een grote ‘batch’ voor de zomer en een voor de winter. Sommige gezinnen hebben een speciale ‘kimchi-koelkast’ thuis (vooral ook voor de 'gefermenteerde' geur). Andere typische ingredënten zijn ‘gochujang’ en ‘gochugaru’. Respectievelijk rodepeperpasta gemaakt van gefermenteerde sojabonen, kleefrijstmeel en gedroogde Koreaanse pepers en rodepeperchilipoeder, met een pittige, licht rokerige smaak.

Dan gaan we over naar de gerechten!

Kimbap is het Koreaanse antwoord op Japanse sushi. De rolletjes zien er misschien gelijkaardig uit, maar de rijst wordt anders op smaak gebracht, namelijk met sesamolie. Ook de vulling is anders: vaak met vlees, ei, (imitatie)krab, ham,... Mandu zijn dan weer Koreaanse dumplings, vaak gevuld met varkensvlees, garnalen maar ook kimchi. Ze worden gestoomd, gekookt, gebakken of gefrituurd.

Bulgogi is een van Korea’s populairste rundvleesgerechten. Letterlijk vertaald betekent het ‘vuurvlees’. In Koreaanse restaurants krijg je vaak een bakplaat op het midden van de tafel om je vlees zelf te bakken.

Pajeon is een hartige pannenkoek, die is ideaal op regenachtige dagen – zeggen ze in Korea. Dit komt omdat het geluid van het bakken van de pannenkoek doet denken aan regen die valt op een dak... Comfort food, Korean style!

Bibimbap wilt zoveel zeggen als ‘gemixte rijst’. Het is Zuid-Korea’s nationale gerecht. Een rijstbowl met verschillende groentjes, vlees en een eierdooier. Bibimbap wordt traditioneel geserveerd in een ‘dolsot’, dat is een hete aardewerken kom, die eerst heel heet wordt gemaakt in de oven, voor de ingrediënten erin gaan. Daardoor bakt de rijst aan en krijgt een heerlijk krokant korstje.

Korean Fried Chicken (KFC), het pittige Koreaanse antwoord op de Amerikaanse variant uit Kentucky... De kip wordt 2 maal gefrituurd, waardoor ze extra krokant wordt, en dan in een pikante 'glaze' op basis van gochujang-pasta gedipt. Wij waagden ons aan een gezondere én vegan versie met bloemkool. Verrassend lekker en origineel!

Benieuwd naar de Koreaanse keuken? Probeer het vooral zelf, wij hebben een aantal recepten voor jou in petto, meestal ietwat vereenvoudigd en met ingrediënten die je hier wat makkelijker kan vinden (al zal je toch misschien even een tripje naar Chinatown moeten doen of even online zoeken).

 

KFC: Korean Fried Cauliflower


KFC: Korean Fried Cauliflower

KFC, dan denk je misschien aan 'Kentucky Fried Chicken', maar de Koreanen hebben het zich toegeëigend met 'Korean Fried Chicken'. Nu gaan wij nog een stapje verder, en hebben een vegan versie gemaakt met 'drumsticks' van bloemkool. Verrassend, pittig en dus helemaal plantbased. Een perfecte manier om kennis te maken met de Koreaanse keuken! Bekijk recept


Koreaanse bibimbap


Koreaanse bibimbap
Bibimbap wil in het Koreaans zoveel zeggen als 'gemixte rijst' en is dus een kom rijst met allerlei lekkere groentjes, een gebakken ei en gemarineerd vlees. Bekijk recept



Bibimbap met kip


Bibimbap met kip
Bibimbap is het nationale gerecht uit Korea, het wil zoveel zeggen als 'gemixte rijst'. Mix alle kip, groentjes en rijst voor je begint met eten. Heerlijk! Bekijk recept



Koreaanse hartige pannenkoek (pajeon)


Koreaanse hartige pannenkoek (pajeon)
Deze Koreaanse hartige pannenkoek met lente-uitjes moet je proeven! Ook heel lekker met scampi's erin gebakken. Dip de pannenkoek in het heerlijke sausje. Bekijk recept



Koreaanse barbecue bowl (bulgogi)


Koreaanse barbecue bowl (bulgogi)
Een prachtig en kleurrijk kommetje vol heerlijke smaken: gemarineerd rundsvlees met pindasaus, quinoa en lekkere knapperige groenten. De Koreaanse keuken op zijn best! Bekijk recept



Snelle Koreaanse bulgogi bowl met rundsgehakt en sperziebonen


Snelle Koreaanse bulgogi bowl met rundsgehakt en sperziebonen
Oh wat zijn we fan van de Koreaanse keuken. Voor velen misschien nog vrij onbekend, maar zo het ontdekken waard! Deze bulgogi bowl is dan ook een perfecte introductie. Super gemakkelijk om te maken en zo smaakvol. Dit wil je proeven! Bekijk recept



Kimchi


Kimchi
Maak zelf eens kimchi, de gefermenteerde kool uit Korea. Echt superfood! Heel gezond en overheerlijk en pittig bij Aziatische gerechten. Bekijk recept