Knolselder is familie van de gewone selder, met het verschil dat bij knolselder een stevige verdikking onderaan de plant groeit, de knol. De exemplaren die je in de groentewinkel vindt zijn meestal heel stevig en zwaar, probeer toch voor de kleinere te gaan, die zijn voller van smaak. De smaak lijkt op selder, maar de textuur is helemaal anders en de kleur is gebroken wit. Knolselder is een herfst- en wintergroente en bewaart prima enkele weken op een donkere, koele plaats.
Hoe maak je nu de lekkerste knolselderpuree?
Schil de knolselder, zodat alle bruine stukjes weg zijn. Snij dan in blokjes en besprenkel met wat citroensap of azijn, zodat de blokjes niet verkleuren. Je kan de blokjes dan stomen of in water koken, maar ook in melk, dat geeft een vollere smaak. Het duurt ongeveer 20 minuten tot ze gaar zijn. Giet de knolselder af, maar hou het kookvocht bij. Mix en voeg wat van het kookvocht toe, tot je een gladde puree hebt. Breng op smaak met peper, zout, een flinke snuf muskaatnoot en boter of hazelnootolie. 1 grote knolselder is goed voor knolselderpuree voor 4 personen. Is er nog over? Je kan het perfect invriezen!
Knolselderpuree is heerlijk bij herfstige bereidingen, hieronder ontdek je onze favorieten!
Blinde vink met witloof en knolselderpuree

Een echte goede Belgische en toch lichte maaltijd, waarbij je lekker voldaan van tafel zal gaan: gebakken blinde vinken met gestoofd witloof en een heerlijk romige knolselderpuree. Simpel, snel en smaakvol. Soms moet het niet zijn dan dat, toch?
Krokant kippengehaktbroodje met knolselderpuree

Een lekker krokant kippengehaktbroodje dat in de oven wordt gegaard, terwijl jij ondertussen tijd hebt om een heerlijk smeuïge knolselderpuree te maken. Bekijk recept
Gehaktbrood in hazelnotenjasje met knolselderpuree en een slaatje

Een heerlijke knolselderpuree met een gehaktbroodje in een jasje van grofgehakte hazelnoten en een fris slaatje erbij met dressing. Dat gaat smaken! Bekijk recept
Eendenborst met gebakken appel en knolselderpuree

Knolselderpuree is een heerlijk en gezond alternatief op aardappelpuree. Het maakt je maaltijd lekker licht verteerbaar. Heerlijk bij de eendenborst met appel! Bekijk recept
Sint-Jakobsvruchten met knolselderpuree en crunch van prosciutto

Dit gerecht is heerlijk en ideaal om te serveren tijdens de feestdagen. Het zoute van de prosciutto past perfect bij de zachte sint-jacobsvruchten. Bekijk recept
Gegrilde zeetong met knolselderpuree, grijze garnalen en zeekraal

Een prachtig feestelijk gerecht, deze gegrilde zeetong met zachte knolselderpuree, grijze garnalen en zilt en knapperig zeekraal. Bekijk recept