Mijn liefde voor schelpjes kreeg ik mee van mijn mama. Zij tovert doordeweekse avonden om in Italiaanse eetfestijnen met pasta vongole. Maar ook kokkels, scheermessen, tapijtschelpen of mosselen vind ik zalig om te eten én om zelf te bereiden.

Lekkere schelpjes: spaghetti vongolé
Lekkere schelpjes: spaghetti vongolé

Ik weet niet goed waarom, maar schelpjes lijken automatisch iets indrukwekkends te hebben. Op een menukaart ogen ze lekker chique en velen durven ze dan ook niet zelf klaar te maken. Maar eigenlijk is daar niks aan! Wel belangrijk is de kwaliteit van je schelpjes. Mijn mama leerde me een geweldig viskraam kennen op de Antwerpse zaterdagmarkt en ook vandaag, jaren later, ben ik er nog vaste klant voor mijn schelpjes.

Lekkere mosselen in witte wijnsaus
Lekkere mosselen in witte wijnsaus

Die liefde voor schelpjes begon al toen ik nog heel klein was. Mijn grootmoeder zette dan bij elke feestelijke gelegenheid mosselen in witte wijnsaus op tafel. We reisden dan ook af en toe naar Frankrijk waar ik dan ‘speciale kleine mosseltjes’ mocht eten. Die zogenaamde bouchotmosseltjes vond ik geweldig. Ze zijn kleiner maar zo vol van smaak.

Heerlijk gegratineerde mosselen met look en kaas
Heerlijk gegratineerde mosselen met look en kaas

Als ik nu mosselen over heb durf ik ze wel eens te gratineren in de oven met look en kaas. Of ik maak zelf een bouillabaisse en garneer ze met wat mosseltjes. Ik vind het ook lekker om te experimenteren met nieuwe smaken. Zo vind ik mosselen met curry heerlijk. Probeer zeker dit recept met venusschelpen en bouchotmosseltjes op oosterse wijze eens!

Bouillabaisse met mosseltjes
Bouillabaisse met mosseltjes

Die venusschelpen of vongole zijn trouwens mijn echte favoriet. Ik leerde ze eten op reis in Toscane waar ze kunstig door Italiaanse chefs onder hete pasta worden gemengd. Voor een pasta vongole mag je mij echt wakker maken. Eigenlijk is het ook helemaal niet moeilijk om zelf te bereiden.

Venusschelpen en bouchotmosseltjes op Oosterse wijze
Venusschelpen en bouchotmosseltjes op Oosterse wijze

Als ik schelpjes klaarmaak, spoel ik ze altijd drie keer in gezouten water, zo spuwen ze al het vuil uit. Let op bij kokkels want die nestelen zich in het slib van de zee en kunnen veel zand bevatten. Check zeker of ze goed schoon zijn, een extra keer spoelen kan geen kwaad. Voor de bereiding van de schelpjes gebruik ik altijd hetzelfde principe. Ik doe wat olie in een stoofpot en fruit wat sjalot en look aan. Daar doe ik eventueel nog wat fijngesneden chilipeper bij. De schelpjes naar keuze erin en dan bevochtig ik ze meestal nog met wat witte wijn. Zet er een deksel op en schud ze af en toe om. Als ze geopend zijn, zijn ze klaar. Gewoon met wat brood zijn ze al overheerlijk.

Helemaal weg van schelpjes? Probeer dan deze heerlijke recepten eens:

Zarzuela
Zarzuela
Een zalige paella
Een zalige paella
Een lekker vispannetje met kabeljauw en schelpjes
Een lekker vispannetje met kabeljauw en schelpjes
Pasta met schelpjes en kerstomaatjes
Pasta met schelpjes en kerstomaatjes