Het schooljaar is ondertussen weer goed op gang. Dit betekent ook de ochtendlijke activiteit van boterhammen smeren en het vullen van de brooddozen. Het is dan ook meestal een ware queeste om hierin een lekkere en gezonde variatie te vinden en zo te voorkomen dat de 'bokes' haast onaangeroerd terug thuis komen.

3 spreads voor op de boterhammen
3 spreads voor op de boterhammen

Na het nodige geëxperimenteer heb ik hier voor op de boterham drie lekkere spreads die door de keuring zijn geraakt: een zoete, een gezonde en een lekkere ietwat ongezondere. Ze zijn een leuke aanvulling voor de klassieke boterhammen met kippenwit en jonge kaas.

Voor de zoete hazelnootpasta laten onze boys met plezier de speculoospasta in de kast staan. De humus met zoete patat is ook heerlijk als dip en kan je gerust wat pittiger maken voor de volwassen eters. En de zwanworstjessalade is een echte familieklassieker. Mijn grootmoeder maakte hem al voor de boterhammen van haar kids en hij is nog steeds een vaste waarde op picknicks en tijdens dagtrips. Het is een verwennerijtje voor op speciale dagen.


Zoete hazelnootpasta

Zoete hazelnootpasta

Ingredienten:

  • 100 gr bruine hazelnoten
  • 50 gram gesmolten rauwe kokosolie
  • 2 el amandelpoeder
  • 1 el ahornsiroop
  • 5 el water
  • Snuifje zeezout

Bereiding:

  1. Doe de hazelnoten in de foodprocessor en hak ze grof.
  2. Voeg de gesmolten kokosolie, de ahornsiroop, de amandelpoeder, het water en het snuifje zeezout toe.
  3. Mix alles nu tot een gladde massa. Dit kan best even duren. Krijg je het niet helemaal glad met jouw toestel, niet erg. Een beetje crunch is ook wel lekker.
  4. Schep de hazelnotenpasta is een proper potje en laat hem opstijven in de koelkast.
  5. Bewaar ongeveer 2 weken is de koelkast.

Hummus met zoete patat

Hummus met zoete patat

 Ingrediënten:

  • 2 gegaarde zoete patatten (+/- 280 gr). Ik stop ze in hun geheel, 6 minuutjes in de microgolfoven op volle kracht.
  • 100 gr kikkererwten uit blik
  • 1 teentje look
  • mespuntje zoete paprikapoeder
  • mespuntje milde (madras) currypoeder
  • mespuntje cayennepeper
  • 1 koffielepel tahin
  • koudgeperste koolzaadolie of olijfolie
  • zeezout

Bereiding:

  1. Kuis de zoete patat, snij in stukken en stop in de foodprocessor.
  2. Voeg de kikkererwten, de look, de tahin, de kruiden, een royale snuif zout en een stevige geut olie toe.
  3. Mix alles tot een gladde massa. Zeker mijn boys zijn niet zo happig op onherkenbare brokjes in hun humus. Voeg gerust wat extra olie toe indien nodig. Koudgeperste koolzaadolie is een rijke bron aan omega 3 en dus goed voor de groeiende hersenen van onze studentjes.
  4. Proef en kruid bij indien gewenst. Stop de humus in een proper potje en bewaar hem enkele dagen in de koelkast.

Zwanworstjessalade

3 spreads voor op de boterhammen

Ingrediënten:

  • 1 blik zwanworstjes
  • 1 el mayonaise (ik gebruik huisgemaakte)
  • 1 el Turkse yoghurt
  • 1 kl ketchup
  • 1 kl worcestershire sauce
  • 1 mespunt zoet paprikapoeder
  • snuifje zeezout

Bereiding:

  1. Meng de mayonaise, de yoghurt, de ketchup, de worcestershire sauce, het snuifje zout en het paprikapoeder goed door elkaar.
  2. Snij de worstjes in dunne schijfjes en voeg ze bij de mayonaisemengeling. Roer alles goed door mekaar.
  3. Bewaar in een propere pot in de koelkast.