Wij hebben een tijdje deel uit gemaakt van een C.S.A. , een boerderij waar we een oogstaandeel hadden en wekelijks zelf onze heerlijke bio groenten gingen oogsten. We aten toen echt met de seizoenen mee en niets van de groenten ging verloren. Zalig!

Daar heb ik de snijbiet of warmoes in zijn ware glorie leren kennen. Niet die kleine jonge blaadjes die in vele slamixen zitten, maar grote bladeren met felgekleurde stelen met een heerlijke aardse smaak van biet.

Door het drukke gezinsleven hebben we dit jaar even geen oogstaandeel genomen, maar onze snijbiet oogsten we nog steeds zelf . Deze prachtige kleurrijke plant heeft niet veel nodig een doet het prima op ons dakterras en in de moestuin bij mijn vader. ‘t Is liefde voor het leven.

Quiche met snijbiet en geitenkaas
Quiche met snijbiet en geitenkaas


Voor jullie heb ik een heerlijke quiche van snijbiet en geitenkaas. In deze quiche gebruiken we alles van die mooie snijbiet.

Ingrediënten:



  • 8 grote bladeren snijbiet met stengel in verschillende kleuren

  • 1 sjalot, fijngesnipperd

  • 1 teentje look, fijngesnipperd

  • snufje cayennepeper

  • snufje nootmuskaat

  • 1 kl zeezout

  • 50 g Pecorino, geraspt

  • 1 el ghee of boter

  • 300 ml room

  • 4 eieren

  • 100 gr geitenkaas

  • 1 rol kruimeldeeg

  • 1 zakje gemengde salade

  • quichevorm, bakbonen en bakpapier


Bereiding:



  1. Verwarm de oven voor op 180° Doe het deeg met bakpapier en al in de bakvorm, prik er met een vork wat gaatjes in.

  2. Leg een bakpapier boven je deeg en stort er de bakbonen (of droge kikkererwten, droge bonen,...) over.

  3. Bak het deeg nu 10 min voor. Haal de bakbonen uit je bodem en laat nog 2 minuutjes verder bakken.

  4. Kuis de snijbiet., komt ze uit een moestuin, dan kan je ze best even wassen in koud gezouten water, zo laten de beestjes makkelijker los. Snij de stelen (ze lijken wat op selder) van het blad en snij ze in stukjes. Leg de bladeren op elkaar en rol deze tot een sigaar. Snij ze nu in repen van ongeveer 1 cm.

  5. Neem een pan fruit de sjalot, de look en de snijbietstelen in een lepel ghee of boter. Kruid met wat zeezout en wat cayennepeper.

  6. Voeg wanneer de sjalot glazig wordt, het blad van de snijbiet toe. Fruit alles tot het blad is geslonken. De bladeren zijn normaal taaier dan spinazie dus het kan eventjes duren. Zet het vuur af en laat alles een beetje afkoelen.

  7. Klop de eieren met de room goed door elkaar. Kruid met cayennepeper, zout en nootmuskaat.

  8. Verdeel de groenten en de geitenkaas over de kruimeldeeg. Giet het eiermengsel uit en bestrooi met wat pecorino kaas. Zet de quiche 35 à 40 minuten in de oven.

  9. Serveer warm of koud met een pittige salade.