Met hun stevige bite en umami smaak zijn paddenstoelen ideaal als vleesvervanger. Een carbonara zonder spekjes maar mét krokant gebakken champignons? Heerlijk! En wat dacht je van een vegetarische versie van de Franse klassieker boeuf Bourguignon (stoofvlees maar dan met rode wijn in plaats van bier)? Wij maakten het met kastanjechampignons en oesterzwammen, gecombineerd met een smeuïge knolselderpuree. Om je vingers af te lekken en ook nog eens koolhydraatarm en gezond!

Maar let op: vertrouw in een volledig vegetarisch dieet niet alleen op paddenstoelen als vleesvervangers. Het is niet omdat de smaak en de beet veel van vlees weg hebben, dat dat ook qua voedingswaarden zo is. Zo bevatten ze wel eiwitten en ijzer, maar onvoldoende om in onze behoefte te voorzien. Best dat je paddenstoelen nog combineert met andere vleesvervangers zoals eieren en peulvruchten. De oesterzwam is de enige soort die even rijk is aan ijzer als vlees, en die dus wel als echte vleesvervanger mag beschouwd worden.

Dat gezegd zijnde, laat het je niet weerhouden om met volle teugen te genieten van deze heerlijke gerechten met paddenstoelen in de hoofdrol. Inspiratie vind je met deze 10 recepten.


Bloemkoolrisotto met paddenstoelen


Bloemkoolrisotto met paddenstoelen
Wist je dat je ook risotto kan maken op basis van bloemkoolrijst? Het is echt verrassend eenvoudig (tip: eenvoudiger dan gewone risotto) en lekker licht! We maken vandaag een herfstige versie met gebakken gemengde paddenstoelen. Overheerlijk! Bekijk recept



Linguine carbonara met paddenstoelen en rucola


Linguine carbonara met paddenstoelen en rucola
Een vegetarische linguine carbonara. De typische spekjes werden vervangen door krokant gebakken paddenstoelen: champignons en portobello's, verrassend lekker en origineel! Salie geeft het heerlijke sausje ook nog extra smaak. Werk af met parmezaan en rucola en je hebt een toppasta! Bekijk recept



Linguine met dragon, paddenstoelen en parmezaan


Linguine met dragon, paddenstoelen en parmezaan
Paddenstoelen, een romig sausje, dragon en knoflook zijn een overheerlijke herfstige combinatie. Lekker samen in deze linguine, afgewerkt met parmezaan. Bekijk recept



Veggie Bourguignon met knolselderpuree en fris veldsla-witloofslaatje


Veggie Bourguignon met knolselderpuree en fris veldsla-witloofslaatje
Paddenstoelen zijn met hun umami smakenpalet een ideale vleesvervanger in deze bourguignon stoofpot. De knolselderpuree past er perfect bij en zorgt ervoor dat deze maaltijd lekker koolhydraatarm is. Het knapperige witloofslaatje maakt het helemaal af. Een heerlijke klassieker in een modern jasje. Zin in? Bestel dit gerecht deze week bij de 15gram Foodbox!



Omeletwrap met hoisin-paddenstoelen en snelle komkommerpickle


Omeletwrap met hoisin-paddenstoelen en snelle komkommerpickle
Zin in een verrassend vegetarisch en koolhydraatarm gerecht? We maken omeletwraps met 2 verschillende soorten paddenstoelen in hoisinsaus en daarbij een frisse snelle komkommerpickle. Een zalige combinatie! Bekijk recept



Gebakken paddenstoelen met pijnboompitten, krieltjes met rozemarijn en herfstsalade


Gebakken paddenstoelen met pijnboompitten, krieltjes met rozemarijn en herfstsalade
Bospaddenstoelen zijn het lekkerst in de herfst. Door hun umami smaak zijn ze een goede vleesvervanger en zijn heerlijk in combinatie met krieltjes met rozemarijn en een frisse herfstsalade. Gezond genieten! Bekijk recept



Gevulde portobello met wortelcrème, pecannoten en romige polenta


Gevulde portobello met wortelcrème, pecannoten en romige polenta
De volle smaak van deze originele gevulde portobello's is ideaal in combinatie met de romige polenta. Genieten maar van deze herfstsmaken van paddenstoelen, wortels en noten. Bekijk recept



Champignonragout met ovenfrietjes


Champignonragout met ovenfrietjes
Een originele vegetarische variatie op de Belgische klassieker vol-au-vent. We maken een heerlijke champignonragout met extra oesterzwammen erbij en een verrassend kruid: dragon! Een waar feest voor vegetariërs en misschien zelfs ook voor fervente vleeseters. En daar horen uiteraard ook knapperige ovenfrietjes bij. Bekijk recept



Parmentier met champignonragout en hazelnootcrumble


Parmentier met champignonragout en hazelnootcrumble
Zin in een lekker hartverwarmd en hartig gerecht? Deze vegetarische parmentier vervult al je wensen. Onderaan een laag zalige champignonragout, daarbovenop romige aardappelpuree en tenslotte een verrassende hazelnoot-parmezaancrumble. Dat zal smaken! Bekijk recept



Parmezaanpuree met gebakken oesterzwammen en geitenkaas


Parmezaanpuree met gebakken oesterzwammen en geitenkaas
Veggie delight! Deze heerlijke smeuïge aardappelpuree met parmezaan, lekker krokant gebakken oesterzwammen en frisse, zachte geitenkaas om het af te werken. Lekker winters en toch vegetarisch, het kan! Bekijk recept