Wanneer ik wat opzoekwerk doe blijkt bundt cake eigenlijk geïnspireerd te zijn op een Duitse Gugelhupf. Een traditioneel gebak dat ook in dergelijke vorm gebakken wordt. Die vorm inspireerde Nordic Ware, een Amerikaanse cakevormenproducent om de vormen te populariseren. Ze werden gedoopt tot ‘bundt’ vormen en de cakes waren razend populair in de jaren ’50 en ’60.
Eigenlijk is er niet echt een vast recept voor bundt cake, het gaat ‘m vooral om de leuke, retro vorm. Het recept kan je zelf aanpassen. De kunst is wel om de cake helemaal volledig uit de vorm te krijgen zodat alle details mooi zichtbaar zijn en er geen cakerestjes meer in je cakevorm kleven. Het is extra mooi als je bij de afwerking suikerglazuur losjes over de cake laat druppelen. Dat ziet er heel rijkelijk en luxueus uit!
Het lijkt wel alsof er tegenwoordig een soort ‘bundt cake revival’ is ofzo. Overal zie ik recepten voor deze leuke cake. Martha Stewart, Nigella Lawson maar ook Donna Hay en Jamie Oliver schudden volop bundt cake recepten uit hun mouw. Op instagram en facebook tonen foodies en bloggers met trots hun creaties. En eigenlijk is dat helemaal niet zo moeilijk. Vet zeker je bakvorm goed in en varieer verder naar hartenlust met allerlei vullingen en toppings.
Bundt cake vormen vind je in alle soorten en maten. Bijvoorbeeld ook in mini-vorm. Probeer deze schattige chocolade bundt cakes eens. En de bundt cake met blauwe bessen en suikerglazuur is een van mijn favorieten!
Bundt cake met blauwe bessen en suikerglazuur
Ingrediënten voor 1 grote bundt cake
- 400 g bloem
- ½ tl bakpoeder
- Snuifje zout
- 130 g zachte boter
- 260 g suiker
- 6 eitjes
- 125 g Griekse yoghurt (1potje)
- 1 tl vanille-extract
- 500 g blauwe bessen
Voor het glazuur:
- 130 g poedersuiker
- 2 tl eiwit
- 1 tl citroensap
Bekijk het volledige recept voor de bundt cake hier.