Blackwellsaus! Een heerlijke saus op basis van pickles of 'picalilly' zoals de Britten zeggen, die zijn oorsprong vindt in -juist- Groot-Britannië. We hadden je graag een leuke legende verteld over ene earl of count die per ongeluk zijn picalilly in de pan met vlees liet vallen, en zo de heerlijke saus ontdekte. Maar de oorsprong is iets minder legendarisch: de naam Blackwell verwijst naar het Britse pickles merk 'Crosse & Blackwell'.

Desalniettemin is het een heerlijke saus, die uitstekend past bij een lekker stukje vlees! Het zure van de pickles vormt een mooi contrast met een rijke vleessaus.

Hoe maak je de lekkerste Blackwellsaus?


1. Bak je vlees mooi gaar in boter in een kleefpan (geen antikleefpan, want dan krijg je geen mooie korsting van het vlees en dus ook geen aanbaksels).
2. Schep het vlees uit de pan en bewaar het onder aluminiumfolie. Het vlees zal ook nog wat vocht vrijlaten, doe dat zeker ook bij je saus straks, dat geeft heel veel smaak!
3. Blus de pan met vleesfond en roer de aanbaksels los. Voeg dan een flinke schep pickles toe en eventueel room. Laat inkoken tot sausdikte (bind eventueel bij met sausbinder of boter) en kruid goed af met peper en eventueel nog zout. Klaar!

Blackwellsaus wordt traditioneel bij een stukje varkensvlees gegeten, maar smaakt lekker bij heel wat vleessoorten. Wij zetten onze favoriete recepten op een rijtje. Smakelijk!


Steak met blackwellsaus en geroosterde aardappelen


Steak met blackwellsaus en geroosterde aardappelen
Een lekker bordje comfort food met een sappige steak, een lekkere saus op basis van pickles, krokant geroosterde aardappelen en een fris blaadje sla. Iedereen blij! Zin in? Bestel deze topper bij de 15gram Foodbox van deze week!Varkenslapje met wortelstoemp en Blackwellsaus


Varkenslapje met wortelstoemp en Blackwellsaus
Mag het eventjes gewoon en lekker zijn? Dan hebben we het perfecte gerecht voor jou in petto: een sappig varkenslapje met smeuïge wortelstoemp en Blackwellsaus erbij. Een heerlijke eenvoudige combinatie, dat zal smaken! Bekijk receptSpinaziestoemp met koteletten en blackwellsaus


Spinaziestoemp met koteletten en blackwellsaus
Zin in lekkere en gewone kost? Dan kom je vanavond aan je trekken met heerlijke sappige varkenskoteletten met spinaziestoemp en Blackwellsaus. Bekijk receptGehaktballetjes met geroosterde aardappelen en Blackwellsaus


Gehaktballetjes met geroosterde aardappelen en blackwellsaus
Blackwellsaus eten we meestal bij een stukje varkensvlees, maar waarom eens niet bij lekkere gehaktballetjes? De combinatie is zowel verrassend als overheerlijk, al zeggen we het zelf! Daarbij komen blokjes geroosterde aardappel en een frisse crunchy salade. Laat het smaken! Bekijk receptVarkenslapje met Blackwellsaus, geroosterde aardappelen en bloemkool


Varkenslapje met blackwellsaus, geroosterde aardappelen en bloemkool
De Britse saus past voortreffelijk bij een lekker stukje varkensvlees en geroosterde bloemkool. Bekijk recept